Sunday, October 26, 2008

Buat malu kaum laa..

First and foremost, aku rasa negara kita ni semakin hari semakin merepek. Dahla isu politik dan macam2 dah kuar.. rasa macam politician2 ni semua aspired to be 'Raja Lawak' kot..? Make it from every side, barisan rakyat ke. nasional ke.. ke.. barisan celaka ke... semua suka buat benda bodoh. Macam mana people nak look up to people yang main tuduh2 macam budak skolah rendah? Macam mana nak respect orang yang kronism tahap maksimum? Camna nak hormat orang yg pemalas dan buat kerja bila people are looking je? Tak sedar ke kita ni "JUST A JOKE FOR THE GLOBAL SOCIETY?"

Nak lagi best?? Dalam kebodohan kebodohan politik tu plak.. ada jugak yang sengal2 suka memperbodohkan lagi imej negara kita ke tahap paling bongok. How? Mestilah dengan buat statement2 discrimination dan kadang2 aku rasa cam diorang ni sengaja nak dapatkan headline ngan buat benda2 ni.. Contoh? Alaaa.. banning konsert Avril lah.. Beyonce tanak datang sbb kita tak kasi dia seksi lah (padahal pussycat dolls lepas je..).. and lately release fatwa that 'tomboynism' plak salah di sisi Undang-Undang Syariah. Waaahh... syabas laa weii.. I bet kita ni a laughing stock for the whole world right now.. Buat malu kaum betul lah! Sekarang aku paham kenapa kawan aku yang study abroad tanak balik Malaysia. =P

Tuesday, October 21, 2008

Idola dan the urge to play..




(images are all rights reserved to their respective owners)

ketika aku masih seorang remaja.. was still a freshman.. aku selalu sangkakan aku adalah jelmaan Chino Moreno. dia merupakan reference point aku in each and every aspect.. daripada dressing, cara menyanyi, pose, dan juga cara bergaya dengan gitar. segala-galanya moreno. boleh dikatakan yang dia ni laa idola aku.. dia lah yg menyebabkan aku pakai sluar baggy tanpa tali pinggang ke sekolah di mana semua orang tgh sibuk dengan boot cut atau carrot cut. dia bagaikan seorang abang aku harap aku ada. dia juga telah membuat cita rasa music aku berbeza dari biasa. aku juga pernah berharap aku bedarah hispanic rather than melayu. .

semua itu adalah harapan dan mimpi naive masa remaja aku.. namun... sekarang aku nampak aku semakin ada banyak persamaan dengan Chino.. chin kami berdua dah lebih kurang sama besar.. dua2 dah ada double chin.. =D janggut masih sama.. kening masih lebat.. tapi dia ada dua.. aku ada satu je.. perut sama2 makin maju.. bontot sama2 makin lebar... (walaupun dia nampak macam selalu jerit nak buasir.. tapi kami tak tak mengalami masalah tersebut!) tetapi dia masih lagi mampu bergaya dengan suar baggy manakala aku cuma bleh settle ngan suar ketat di bontot tapi longgar di pinggang.. dia masih lagi bleh jerit dan perform manakala aku bleh jerit kat students dan 'perform' dalam kelas.. dia masih lagi bermain dengan gitar ESP Horizon atau ESP SC (Steven Carpenter Custom) manakala aku masih lagi stuck dengan Epiphone Gibson Nighthawk (model yang pernah dipakai oleh The Moffats!! i repeat, THE MOFFATS!!!)

So.. kalau anda seorang drummer yang berkebolehan.. (atau mengenali mana2 drummer yang berkebolehan) marilah kita pergi jamming sama2.. band aku takde drummer.. sebab drummer aku dah kawen.. dah ada anak pompuan baby girl, dah jual snare piccolo dia dan segala splash dan crash.. silalah rujuk di ruangan sebelah kanan untuk mendengar lagu dari EP Violet Gray.. kalau anda berminat.. =D kalo takde takpe.. aku bleh main drum sambil main gitar dan sambil menyanyi.. ramai yg cakap aku berkebolehan dalam multi tasking.. =p

Saturday, October 18, 2008

Paint it like how you want it instead of black..

For me.. art has always been my 'thing'.. It has been part of my life in forms such as music, the game, something to draw and it can be said to be present in each aspect of everything we do. The art of cooking, the art of courting, the art of winning.. the art of losing.. it's everywhere. For one of the subject for our masters program, we have a visual art lecturer teaching curriculum development. So he made us go through an 'art therapy' session as the final class of ours. Loosin' up after focusing on all the serious issues we covered throughout the semester. The lecturer stressed that this would be a free for all art session. kinda like giving us a lot of paints and just draw.So this would be the first time for me to get my hands dirty with paint and go crazy! For me it's kinda like switching on your subconscious..
something like this!

Figure 1.1 Gabrielle a.k.a Sylar

Okay.. okayy.. I wish it would be like that.. and draw something like the end of the world or something. Now that would be cool.. =D nyeh he he~ So this is me getting on to it...

Figure 1.2 Hands on approach!

Noticed that i didn't have any paintbrush whatsoever? It's totally.. 100% made by hand. Azam's custom and each and everything was applied by these hands of mine! *proud* =D I just let my hands move as they wish and this is the final product..

Figure 1.3 The end of world? Agony? Anger?

The painting was still wet when this picture was taken.. I'll get a nice, dried-up, framed version later on ya? This one will surely be hanged in my room. Any interpretations guys? hehehehe. Well of course it's nothing close to a masterpiece. It's just uniquely my own masterpiece. Owh.. here are some of my classmates' work..


Figure 1.4 Everybody in the house!

Well.. wouldn't it be neat then to have the ability to paint the future??

Tuesday, October 14, 2008

Talk about 'Divine Intervention'...

I was driving my car from The Curve the other day with a friend of mine.. she lives somewhere over the MRR2 so i was sending her back home from our outing.. She's a very close friend of mine, and we share our joy and tears together since God knows when. The night before, i received her phone call.. she cried.. man.. she really cried. Why? Because the love of her life just got married. With some girl he just met.. well of course after a session at the usual 'Teh Tarik Place' i was enlighten to the fact that the guy married the girl as she was introduced to him by the family. Abandoning my friend, just like that, whom he'd known for years.

At that moment, it felt like i was still living in the 50s.. 70s.. That people would still succumb to family pressure in choosing their suitor, and it's even weird since the guy's family is the modern type and been living in KL all this while. Now back in the car, i was listening to the radio with her. Her eyes are still red as she was talking to the guy over the phone. She was determined to know where did they go wrong or any mistakes from her side. I overheard the conversation a bit.. but i preferred to listen to the radio.. as i wanted her to tell me about the conversation with both side in mind. Tears started flowing down her eyes.. slowly but surely and i heard "Syukurlah bukan sebab yang biasa.." my mind was a bit confused. "What did he say?" asked myself at that moment.

She hung up the phone and started explaining to me.. that the guy was introduced to the girl (now the wife) by the family and he was confused on to what to do. So he decided to let his faith be his guide and bended down in prayers, with the Istikharah prayer in The God Almighty's willing to guide him in making his choice. And that in his dream.. he saw the the girl he married was the one who appeared in a better manner or positive presentation or as the chosen one (i don't know because my friend didn't explain much) and thus led him to make the decision he made.

Over the radio.. i could listen the song by Jason Mraz whispering slowly, threading between our conversation. And came the part when he(Jason Mraz) sang "Before the cool done run out, I'll be giving it my bestest. Nothing's going to stop me but divine intervention......"from the song 'I'm Yours'. "Nothing's gonna stop you but divine intervention huh?" I asked myself. "Well.. in front of my nose now I can see a 'divine intervention' at work." i added in my heart. I could do nothing to comfort my friend who was shocked in awe, perhaps in some way felt offended that God worked in favor of others than her. I could see "Am i that bad to not deserve him?" written all over her face. For her, it might feel something like a 5 years old whose friend said "Alif Lam Lam Ha, sape amik berdosa" while writing it on her toy. And when the kid tried to take back his toy, the friend would say "A'aa.. tak tahu.. kalau amik berdosa!".

I dropped her off at her house and all i could say to comfort her was "Nasha, it wasn't meant to be.. don't linger on it for too long.. There might be something good out of this. He works in ways that our small mind could never comprehend". I drove back and cant help but ponder about the issue. As i was just surfing the net.. i found this little discussion:-

"Sebenarnya amal ibadah yang mengandungi unsur-unsur tilikan dan bergantung kepada mimpi semata-mata bukanlah daripada ajaran Islam. Malah Nabi s.a.w. tidak pernah mengajar umatnya agar mencerap petunjuk Allah menerusi mimpi. Fenomena menilik nasib atau jodoh melalui mimpi di kalangan masyarakat kita, lebih-lebih lagi bagi sesetengah wanita perlu diperbetulkan semula. Amalan ini dikhuatiri boleh menyebabkan berlakunya dosa syirik kepada Allah s.w.t.

Hal ini kerana manusia bukanlah tuhan yang boleh meramal apa yang berlaku. Perbuatan meramal atau menilik mimpi adalah amalan dan budaya jahiliah yang sangat ditegah oleh Islam. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

Wahai orang yang beriman, bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib adalah semata-mata amalan kotor daripada perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. (Al-Maidah: 90)

Perlu dijelaskan di sini bahawa tidak semua mimpi manusia itu benar. Mimpi manusia biasa pada kebiasaannya adalah mainan tidur yang berpunca daripada pengaruh iblis dan syaitan yang datang mengganggu.

Kita tidak boleh menyamakan antara mimpi manusia biasa dengan mimpi para nabi dan rasul-rasul. Mimpi bagi nabi dan para rasul adalah wahyu dari Allah Taala. Kisah Nabi Ibrahim a.s. sebagai contoh, telah diperintah oleh Allah untuk menyembelih anaknya, Ismail a.s. yang datang melalui mimpi baginda. Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud:

Maka apabila anak itu sampai (kepada peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya aku melihat dalam mimpi, bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai bapaku, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, Insya-Allah ayah akan mendapatiku daripada orang-orang yang sabar. (Al-Soffat: 102)

Kesimpulannya mimpi kita itu tidak mengandungi kebenaran mutlak. Kemungkinan kebenaran yang terlihat itu lebih berdasarkan kepada kebetulan sahaja atau unsur-unsur daripada mainan syaitan yang bertujuan untuk menyesatkan manusia. Itulah sebabnya, jangan menyandarkan segala keputusan kepada mimpi. Sebaliknya berfikirlah dengan lebih rasional"

(Taken from http://www.pengantin.com.my/v1/index.php?option=com_content&task=view&id=12)

*edit (The Malay excerpt explains that in Islam, forecasting your future via dreams is not taught or promoted. It could be said that you're putting your faith on something other than God (Syirik) as dreams are just mind-play and sometimes are works of the devil. One cannot compare one's dreams to the prophets' and we shouldn't make decisions over it, instead, think about it rationally.)

So there we go.. The so called 'divine intervention' that my friend had an experience with. As for me.. regardless of whether it's wrong or right, i still think things happen for a reason. Just get over it and move on. No point in lingering on the same thing for too long. Life goes on.. But i don't know about you guys.. One thing for sure, I would be laughing my ass off if somebody were to say that "You don't deserve me because I had a dream about it". Man.. Can't you take responsibility for your own choices?

Monday, October 13, 2008

Music Kita: Yang Pernah by Estranged

Yang Pernah by Estranged

Silakan puas sudah disuruh
Nyatakan mimpi yang tak pernah lengkap
Lakukan apa saja yang kamu mampu

Sudahlah biar yang telah lalu
Lafazkan kesemua yang pernah ada
Akhirkan kalau ada masih tertinggal

Cukuplah kalau perangnya ada
Disamping kamu selalu

Andainya aku tahu
Ertinya disuruh
Semua kan pernah minta

Tibalah waktu untuk bersedar
Kerana giliran sudah menyuruh
Yang pasti yang panggil itu suci lagi

Berilah sedikit untuk aku
Hilangkan rasa hati yang tak percaya
Biarkan dia yang bilang jangan lagi

Cukuplah kalau perangnya ada
Disamping kamu selalu

Andainya aku tahu
Ertinya disuruh
Semua kan pernah minta

Andainya aku cari
Dimana dituju
Semua yang pernah jumpa

Jangan luka yang lebih
Kerana tiada yang memberi
Tiada cuma untuk kamu disini

Andainya aku tahu
Ertinya disuruh
Semua kan pernah minta

Andainya aku cari
Dimana dituju
Semua yang pernah jumpa

Hari ini aku nak bersembang ngan korang about another local song yang aku rasa worth mentioning. =D lagu ni dah lama dah famous.. dah selalu aku dengar ianya berkumandang di corong radio dan mungkin ada orang yang dah mula meluat mendengarnya tiap2 hari. Seperti biasa.. adalah lebih afdal jika korang gi lawat official website Estranged ni.. Aku mula berjinak-jinak ngan music diorang ni back dalam album and demo2 diorang before this. Furthermore.. diorang punya profiling kat dalam rancangan 8TV Homegrown pun sangat well executed. To be honest.. Aku betul2 rasa diorang ni sangat berbakat walaupun.. ada orang cakap diorang femes sebab vocalist ex Akademi Fantasia dan drummer dia model kacak slash VJ hitz.tv. Lagu lama diorang semuanya sangat powerful.. penuh energi laa kata orang2 zaman sekarang ni.. Well enough.. aku tak nak cakap pasal the people.. focus on lagu..

Yang Pernah is technically diversed.. aku sangat suka! riff2 dalam lagu ni pun dipelbagaikan oleh musician dan juga vocalist. Lirik juga sangat unik dan tidak menyentuh isu2 biasa(at least angle dia) seperti cinta cintan.. Kalau lagu album lama aku dapati banyak perasa Incubus(album SCIENCE laaa kot.. sbb ada bunyi2 tribal) ganas ala2 screaming sket pun ada gak kadang2.. Sentuhan diorang dalam lagu baru ni.. Aku dapat rasa macam ada reference to Japanese rock sket (aku rasa laa).. Tiada sentuhan ala2 Indo pop/rock di sini.. masih ada lagi tarikan suara ala2 Brandon Boyd time bridge/bearkdown tapi tidak se clear dahulu.. Kenapa aku cakap macam J-Rock? Cuba korang bayangkan kalo lagu ni diguna sebagai lagu intro anime Naruto, Bleach.. or Gundam. Sangat sesuai okay..

Ada a bit more aku nak comment bab this song. Diorang kan mempunyai dua guitarist.. So to make it even better, mungkin diorang bleh pan kan guitar left and right. Pan meaning one guitar focus on one riff or licks yang akan kuar kat speaker kiri and the other guitar akan focus on a certain riff/licks.. harmonics ke.. looping lick ke.. and yang hanya kuar kat speaker kanan. That's the beauty of having two guitars and not just your plain usual rythm and lead guitar.. Kalo dengar pakai headphones, memang masyuk habis laa... =D Diorang ada kuarkan video untuk lagu ni.. overall aku suka.. TAPI eyeliner(eyeshadow.. celak.. alaaa.. yg my chemical romance selalu pakai) tu MEMANG TAKBLEH BLAH LANGSUNG.. itulah spoil paling besar... yang lain2.. sangat terpuji gak laa for a local production.. aku lebih prefer video lama lagu Velocity diorang yang jerit2 dalam jamban tu.. aku tak sure laa whether lagu tu bout buasir.. tapi sangat best laa! xD well.. enjoy the song folks..



ini lagi satu sebab kenapa aku suka diorang.. AIM haritu.. instead of playing Itu Kamu, lagu diorang yang lebih commercially famous.. diorang menyanyi lagu jeritan jamban diorang (Velocity) instead. RESPECT!!! =D



Notice tak drummer dia punya splash ngan crash dia set up tinggi macam Jose Pasillas selalu set up drum dia? Bagi mereka yang tatau.. Jose Pasillas tu drummer Incubus ye? =D

Thursday, October 9, 2008

Bag apa ni beb??

Satu malam yang sempurna, tiga orang kawan baik pun bergerak ke mamak terdekat untuk chill, catching up and also mini beraya selepas sekian lama tidak berjumpa. Ali, as usual akan pick up dua orang pivot (sila rujuk The Pickup Artist episod 7) nya, Cik Emma dan Cik Sheeda, kerana minah2 tu pemalas nak drive sendiri. Sessi meja mamak seperti biasa, penuh dengan dosa2 kecil gossip2 yang berleluasa. Tidak lupa juga perbincangan seperti kesan nescafe terhadap bladder system wanita dan kepentingan pengurangan gula bagi memberi impak maksimun, perbezaan antara pushing one's idea of greatness onto other and really experiencing a greatness aura.. dan pelbagai lagi..

Sessi perbincangan yang hangat tersebut terpaksa ditunda ke masa hadapan kerana Cik Emma telah mengalami sendiri, secara praktikal, kesan nescafe terhadap bladder nya. Mereka pun begerak dari meja kesayangan yang telah disinggah berjam-jam lamanya. Dalam keadaan separa tergesa, mereka menapak menuju ke arah kenderaan yang akan membawa mereka pulang. Ali mengeluarkan kunci tetapi dia noticed something.. "Eh.. aku tak kunci pintu." Dia pun terus membuka pintu lantas masuk ke dalam. Di sebelah sana, Cik Sheeda pun masuk kedalam kereta. Ali tercium bau yang harum.. "mungkin cik Sheeda pakai minyak wangi lebih kot hari ini" desus hatinya. Cik Emma pun masuk dan duduk di seat belakang.

"Ali, bag apa ni beb? Sejak bila ko ada girlfriend and biar dia tinggal handbag dalam kereta ko ni?" tiba-tiba Cik Sheeda bersuara.

"Handbag ko laa tu sial.. apsal kecoh sangat?" Ali menjawab.

"Beb, handbag aku ni haa.. aku tengah pegang.."

Ali memutar kunci keretanya.. tetapi masih tak dapat2... Di ekor matanya dia terperasan ada soft toy tergantung. "soft toy??". Dia pun berusaha lebih gigih untuk start the car and move out.. "soft toy?? extra handbag?? bau wangi yang asing?? kunci cant turn?". Tiba2 satu equation yg stable mula di grasp oleh otak si Ali, alien soft toy + extra handbag + strange scent + zero ignition = WRONG CAR!!!!! OMG f*C& SHit gila lahh sial.. "Kita silap kereta lah beb!!!" Ketiga-tiga ekor mangkuk tu pun keluar sambil ketawa berdekah-dekah, cover malu. Di hadapan kereta, ada sekumpulan remaja yg masih duduk melepak di meja mamak tersebut yang tersengih2.. (Cik Emma yakin mereka adalah tuan empunya kereta tersebut). Next time.. bila ada orang tanya soalan "Bag apa ni beb?" Ali pasti akan lebih berwaspada! xD

Figura 1.1 Ali akan menjadi temperamental bila melihat soft toy yang tergantung sebegini semenjak kejadian tersebut

(image taken from http://www.ronniedelcarmen.com/blog1/2005_11_01_ronniedelcarmen_archive.html)

Tuesday, October 7, 2008

Kenapa ianya berbaloi menonton filem Kami

(image taken from http://jaistar.files.wordpress.com/2007/11/kami.gif)

Pada kesangapan Syawal ke 3 di kampung, aku dan beberapa orang kawan lama telah membuat keputusan untuk menonton filem Kami (2008) setelah terlalu kenyang dengan open houses yang bersepah! Iyaa.. kampung aku ada GSC, so jangan jeles ye?? heheheh.. Aku keluar dari panggung wayang tu dengan hati yang puas dan merasakan ianya pengalaman yang berbaloi dengan harga tiket RM6 (GSC kampung.. murah sket! xD). Kenapa? Mesti laa sebab..
  • Watak Abu yang sangat effective dan strong throughout the movie! Lakonan Nas-T memang mantap dan sangat natural dengan apa2 yang dia pull in the movie.

  • Adanya 3 wanita(gadis?) yang kalo aku jumpa betul2 perempuan camtu.. terus aku buat girlfriend.. (The character ye.. bukannya the actor sebab aku yakin actors tu 'Minah Kelabing' asalnya.. xD)

  • Semestinya sebab Abang Aru kita buat kemunculan dengan Koffin Kanser(classic!). Bila lagi kita nak bleh tengok Max Cavalera local kuar wayang?? =P owhh.. dan flyers gig yang listing band Sticknobill (band orang kampung! wahahahah)

  • Realism.. Something yang aku bleh relate di mana gambaran jalanan dan penjuru2 kota KL ni as it is.. dan bukan as imagined by people jer (teringat Blue Planet wei.. yang skarang dah jadi apa kejadah dah.. Aku pernah main kat situ!) Owhh... keselambaan dan directness (is there such a word?) penyampaian juga sangat membanggakan..

Owwhh.. benda ni dah di cover oleh en. MM a long time ago waktu pratonton movie ni lagi (iya.. saya jeles sebab dia dapat tengok lagi awal!) dan aku pun pernah sentuh significance siri TV Kami terhadap music scene Malaysia dalam xanga blog lama aku tu.. Lagu2 dalam movie ni pun best.. takde Dragon Red.. tapi kalo tak silap aku.. ada bekas DJ Dragon Red(Nas-T tu dulu Dragon Red laaa kan??) dalam movie nie! xD wahahahahah ironic laa plak.. =D

Sunday, October 5, 2008

Tak Mustahil Aku..

The Flash!



Click here to take the "Which Superhero am I?" quiz...

Tak mustahil bukan? Tak percaya tanya Spiderman, Superman atau mungkin pasangan Iron Man dan Wonder Woman?

Saturday, October 4, 2008

Dan bila aku balik kampung..

Balik kampung.. as usual.. takde internet.. so takleh buat mende.. download movie/tv siri takleh.. download tab guitar pro takleh.. check facebook dan blog pun tak boleh..

TAPI..

Banyak benda lain aku bleh buat.. lepak dengan kawan2.. makan nasi kandaq ORI.. ala.. yg ada ganja tu.. bleh jamming sampai lebam.. bleh lepak sampai lebam (sesudah azan subuh).. bleh ngumpat pasal ex.. bleh dengar crita kawan2 yang banyak terkumpul dalam setahun ni.. bleh makan macam takde esok.. bleh chill ngan cousins.. bleh dengar updates dari CNN family.. dan baaaaaaaaaaaanyaaakk lagi.. =D

dan bagaimana pula dengan kamu??