Friday, December 26, 2008

cinta dan secawan teh..

5 pagi.. seperti biasa.. secawan teh menjadi teman pembuka bicara. kamu.. kamu dan kamu... setuju kan kamu bila orang kata cinta itu buta? mesti sukar bagi orang yang 'celik' untuk bercinta bukan? beginilah hakikatnya kadang2.. mungkin bila kita pernah buta.. kita akan buka mata kita luas2 next time around. secara typical nya.. ramai beranggapan bahawa lelaki harus memenangi hati si gadis. si polan itulah yang akan membeli hadiah, mengusung si gadis ke hulu ke hilir.. bersusah payah itu dan ini.. atas nama cinta, rela kan berkorban jiwa dan raga. atas nama cinta, biarlah badan binasa asal si dia bahagia. berbaloikah itu semua wahai kawan2 ku? berbaloikah kamu menyiksa teman lelaki kamu sebegitu?

teman wanita yang baik bukanlah seperti sauh yang membelenggu leher si kekasih, rendering him static. extreme cases, drag si kekasih down and sink. cinta tak memberi kamu lesen untuk memiliki hamba abdi, pencacai atau kuli. kamu juga punya otak, kudrat, pemikiran sendiri, dan bukannya damsel in distress 24/7. jangan jadi lalang yang mengusutkan laman rumah nya. angin tolak timur.. timur lah.. angin tolak ke barat.. barat lah.. ketidaktetapan hati adalah racun yang paling bisa dalam membunuh cinta... semudah 1,2,3

semua wanita nak lelaki yang hebat.. tetapi ramai yang lupa, behind every great man, there's a great woman. kamu adalah variable penting dalam darjah kehebatan teman lelaki/pasangan/suami kamu. percayalah, kamu punya kuasa sehebat itu.. jangan abaikan tanggungjawab.. jadi jika si dia jatuh, sambutlah dia.. jika tangannya patah, jadilah balutan yang mengampuh lengannya. jika dia berderai... jadilah superglue that would keep his pieces together. if you want your knight in shining armour.. ingat laa.. the shining armour would need some polishing. if you are dating adam, can you say 'no' to the forbidden fruit? if you want your romeo, make sure you're willing to drink what's in the vial. mudah bukan? hirupan terakhir teh.. mungkin sekarang aku boleh pejamkan mata dan tidur..

Figura 1.1 cinta?
picture taken here

Saturday, December 20, 2008

project cosplay

semua orang tau apa itu cosplay right? alaaa... dressing up like your favorite character from an anime/game/movie etc. aku memang suka melihat effort yang people pun into changing their plain old self to the vibrant characters yang diorang suka. kalo nak cosplay.. semua mesti nak select character2 cool2 je.. been talking bout this with some of my friends and they agreed that one character that i can cosplay with minimal effort. ada yg cakap i dont even need a costume for it pun to look like him..

http://users.skynet.be/x-or/oba_04.jpg
figure 1.1 Retsu Ichijoji and yours truly

For those who cant really quite recall who's this guy.. watch this to refresh your memory



so... checklist aku untuk project gaban adalah..
  • jacket coklat (preferably kulit)
  • biker glove coklat
  • gold chain for left shoulder
  • custom space sherif logo kat right shoulder
  • t-shirt hitam
  • rantai besi besar kat leher
  • seluar putih (jeans preferably)
  • boot kulit kaler cream
at least kena try bagi dapat camni pun okay laa... (yes, super hero pun grow old lah..)

Chibi Japan Expo 2008 by flexgraph.
Figure 1.2 Kenji Oba (Mr Gaban himself)

Monday, December 15, 2008

persoalan yg masih tidak terjawab...

tolong laaa kawan2... aku dah fikir sampai tahap cair taik telinga dah.. meleleh air mata darah dah.. kalo korang semua suka tengok tv time kecik2 dulu.. ada satu drama tv jepun.. satu zaman dengan oshin dan moero attack.. tapi drama ni cerita pasal ninja.. hero dia nama sisuka or sasuka or something... time lagu intro dia gigit pisau pastu lompat dari pokok ke pokok(dia bukan monyet, penerajang nak???)... pastu.. ada satu awek yg lengkap berkimono... bleh pusing rambut dia yg panjang macam helikopter untuk lawan ngan orang jahat... pastu ada satu mamat gemuk... errghhhhhhh!!!! aku dah try kat google ngan youtube dengan pelbagai keyword dah.. dah korek segala pelusuk dunia siber ni... tak jumpa2 jugak... kalo bleh dapatkan title cerita tu ke... wikipedia entry ke.. official site ke.. apa2 lah... i'd really appreciate it!!!

onegai!

Saturday, December 13, 2008

lagu hip hop mantap weihh...

amat sukar untuk aku suka, like really suka lagu hip hop.. but this one.. is like a gift from heaven!! muhahahaha



White & Nerdy by Weird al Yankovic

"White & Nerdy"

They see me mowin'
My front lawn
I know they're all thinking
I'm so White N' nerdy

Think I'm just too white n' nerdy
Think I'm just too white n' nerdy
Can't you see I'm white n' nerdy
Look at me I'm white n' nerdy!
I wanna roll with-
The gangsters
But so far they all think
I'm too white n' nerdy
Think I'm just too white n' nerdy
Think I'm just too white n' nerdy
I'm just too white n' nerdy
Really, really white n' nerdy

First in my class here at M.I.T.
Got skills, I'm a Champion of DND
MC Escher that's my favorite MC
Keep your 40
I'll just have an Earl Grey tea
My rims never spin to the contrary
You'll find they're quite stationary
All of my action figures are cherry
Steven Hawkings in my library
My MySpace page is all totally pimped out
I got people begging for my top 8 spaces
Yo I know Pi to a thousand places
Ain't got no grills but I still wear braces
I order all of my sandwiches with mayonnaise
I'm a whiz at minesweeper I can play for days
Once you see my sweet moves you're gonna stay amazed,
my fingers movin' so fast I'll set the place ablaze
There's no killer app I haven't run
At Pascal, well, I'm number 1
Do vector calculus just for fun
I ain't got a gat but I gotta soldering gun
Happy days is my favourite theme song
I can sure kick your butt in a game of ping pong
I'll ace any trivia quiz you bring on
I'm fluent in Java Script as well as Klingon
Here's the part I sing on

They see me roll on, my Segway!
I know in my heart they think I'm
white n' nerdy!
Think I'm just too white n' nerdy
Think I'm just too white n' nerdy
Can't you see I'm white n' nerdy
Look at me I'm white n' nerdy
I'd like to roll with-
The gangsters
Although it's apparent I'm too
White n' nerdy
Think I'm just too white n' nerdy
I'm just too white n' nerdy
How'd I get so white n' nerdy?

I've been browsing, inspectin'
X-men comics you know I collect 'em
The pens in my pocket
I must protect 'em
my ergonomic keyboard never leaves me bored
Shopping online for deals on some writable media
I edit Wikipedia
I memorized Holy Grail really well
I can recite it right now and have you ROTFLOL
I got a business doing websites
When my friends need some code who do they call?
I do HTML for them all
Even made a homepage for my dog!
Yo! Got myself a fanny pack
they were having a sale down at the GAP
Spend my nights with a roll of bubble wrap
POP POP! Hope no one sees me gettin' freaky!

I'm nerdy in the extreme and whiter than sour creme
I was in AV club and Glee club and even the chess team!
Only question I ever thought was hard
Was do I like Kirk or do I like Picard?
I spend every weekend
at the renaissance fair
I got my name on my under wear!

They see me strollin'
They laughin'
And rollin' their eyes 'cause
I'm so white n' nerdy
Just because I'm white n' nerdy
Just because I'm white n' nerdy
All because I'm white n' nerdy
Holy cow I'm white n' nerdy
I wanna bowl with-
the gangsters
but oh well it's obvious I'm
white n' nerdy
Think I'm just too white n' nerdy
Think I'm just too white n' nerdy
I'm just too white n' nerdy
Look at me I'm white n' nerdy!

nota kaki: korang patut checkidout video-video Yankovic lain dowhh... mantap!! go here

Tuesday, December 9, 2008

angkasa.. di atas dan di sebaliknya..

(ala2 space, above & beyond) xD muhahahaha

kalau satu hari nanti.. kita berjaya mencapai impian ke angkasa. adakah manusia akan hanya digelar manusia? tiada lagi berbilang kaum dan bangsa untuk kita saling mengenali? kalu kita perhatikan, kebanyakan filem2 atau siri tv sains fiksyen. manusia hanya diwakilkan oleh dua; hitam dan putih. mana pergi kuning, coklat, sawo matang, kelabu asap dan lain lain? semakin kita progress in time, semakin banyak bahasa yang hilang.. (atau language decay) semakin banyak adat budaya yg ditelan zaman.(dilupakan atau ditolak sebagai ridiculous) apakah bezanya si Ali Othman dan si Alan Richardson? (nama random) tiada beza? sama saja.. manusia? bukankah mereka adalah wakil budaya dan bahasa mereka?

kembali kepada cerita2 sains fiksyen, aku sangat memahami bahawa dalam pembikinan filem dan siri tv, mereka mempunyai budget yang terhad untuk meletakkan wakil dari setiap suku di dunia ni. aku bukan argue benda alah tu. mari kita merenung jauh ke depan sedikit. for humankind to move to the next stage, space, ramai yang bernanggapan bahawa manusia di muka bumi ini perlu bersatu terlebih dahulu. menjadi satu entiti. dan apabila kita menjadi satu entiti, ke manakah perginya identiti kita? adakah kita semua akan mempunyai satu bahasa sahaja? satu budaya sahaja? lebih senang begitu bukan.. sebab nanti kalo kita jumpa Klingon atau Twi'Lek.. mereka senang me'refer kita as human je.. bukan brown human.. atau white human.. (semata-mata physical variation laaa...)

owwhh... lagi satu.. banyak betul alien2 belajar cakap omputih kan? bagus arr camni.. aku bleh cari makan laaa nanti.. pindah ke Tatooine, pergi skolah naik Bantha dan mengajar budak2 sand people cakap omputih.. =D maaf ye kawan2... aku O.D. main Spore dan tengok space operas.

*ps- dont you dare to even mention that Malaysian space tourist here..

http://www.history.com/minisites/space/images/space_image.jpg
picture taken from here

Monday, December 8, 2008

Toys.. boys.. inseparable..

well.. lately i've been busy a bit. not because of raya. im staying home, alone, for raya anyway (yeahh sad.. but whatever..). im currently occupied in assembling this baby.. here.. =D it's a Messiah Valkrie VF-25S Ozma Lee Custom, one of the unit from Macross Frontier. yeap.. a descendant from our 90s cartoon Macross/Robotech that we used to watch when we were kids. i've been collecting some 'big boys' toys' for quite sometime. dont worry, im not that obsessed about it.. this one deserves a post because it's very nostalgic.. reminds me of my childhood watching the anime.. =D owwhh.. assembling this would take 2-3 more days (since im taking it slow and easy..) later i'll be off to my friend's house.. for a BBQ.. so i'll be back when im done with both.. xD nghehehe







all images from Gamu Toys

Sunday, December 7, 2008

What the movie Twilight really needs...

1- a fair share of violence.. WTF, u're makin a story bout bloodsuckers.. things shouldn't be that nice and all mushy-mushy. u're making even the nicest of vampires like angel, spike and buffy the vampire slayer laugh their ass off.

2- a decent CG animators cuz they don't even have a decent one. the CGs are like something people did with the 'Lois & Clark: The new adventures of superman' back in the 90s.. for god's sake... do something about it..

3- don't be ashamed of getting a stuntman to do the stunts.. especially things involved with cables and what not. can people even call that, fighting??

here's an example of a good vampire movie... well it's an anime actually.. you can have the love element.. but please.. do it right.. =D



Kurozuka, an anime based on a real Noh play of the same title.

Monday, December 1, 2008

berfikir sejenak..

kadangkala... aku pun terfikir, adakah konsep 'ke-tuanan' melayu mempunya persamaan dengan konsep white-supremacy yang dipromote oleh ku klux klan (KKK) di america dulu. tolonglah jangan biar ia jadi macam tu.. lately, dengan macam2 isu haram itu haram ini bertikam lidah dengan human rights' activist.. aku harap ianya takkan melarat lah... chill dan dok diam2 sudahh.. orang-orang kat malaysia ni dah tak reti chill ke?? are u with me??