Thursday, April 30, 2009

Open your ears to a different voice..

suatu ketika dahulu, bahasa inggeris bukanlah bahasa ilmiah (u can disagree that they're if u want) seperti sekarang. bahasa inggeris adalah language commoners je.. kalo dulu.. ko nak rasa educated sket... korang kena belajar bahasa latin. bukan amerika latin ye? tu lain.. bahasa latin ni ni bahasa habis gempak arr zaman tu.. mari kita layan sket lagu Yoko Shimomura (yeap.. japanese) in latin ni..



"Tellus dormit
et liberi in diem faciunt
numquam extinguunt
ne expergisci possint"

"Omnia dividit
tragoedia coram
amandum quae"

"Et nocte perpetua
ehem vel vera visione
par oram videbo te
mane tempu expergiscendi"

Translation... bagi mereka yang nak tau..

The land sleeps
As children sacrifies themselves as days passes until there are no more lives to be sacrificed.
And they will never awaken again.

Everything has been divided
And in the existing fields of tragedy
Everything has been destroyed before them

And in the voidful night
The truth shall reveal itself
Like the view from the edge, I will see you
And in the coming morning. Time will awaken.

Monday, April 27, 2009

hala dan tujuan..

hidup kini kembali tenang setelah aku 'kuburkan' beban assignment aku yang terakhir. kembara pasca siswazah(post grad laa cik adik..) cuma tinggal lagi satu semester, tidak sabar rasanya.. terdetik juga di dalam hati mahu menyambung phd di luar negara selepas ini... masih lagi mempertimbangkannya... kecamuk kepala otak belajar bukan kepalang.. mampukah aku memanjat tinggi dinding tu? aku pernah suarakan kehendak ke luar negara, bekerja dan menyambung pelajaran di sana kepada ibunda. jawapan ibu amat mendalam.. "kamu tu.. kat sini, depan hidung pun sembahyang tunggang langgang.. nampak itu ini pun dah goyang.. nak pergi jauh2 bagi tangan emak tak sampai nak tarik telinga kamu ke?" sambil berseloroh.. "tunjuk kat emak kamu ada 'tiang' dan kamu ada pegangan.. nak ke hujung dunia pun emak tak kisah". apa yang ibunda katakan tu jelas lagi nyata. masih banyak benda yang aku perlu fikirkan. walaupun boss aku sudah berkali-kali offer.. "azzam, we could use people over in jakarta.. i'm just wondering if u are interested. london and lesotho could use some people as well..". iye.. boss aku mat salleh... mat salleh lelaki yang bersubang ke ofis. dan dia sangat cool.. tapi semua tawaran2 tu terpaksa aku tolak.. buat masa sekarang.. aku juga pernah pasang angan.. ingin berhijrah ke jepun.. tinggal di okinawa dan mengamal gaya hidup bushido. angan itu tidak mustahil juga pada pandangan aku sekarang ni.. aku sedang berfikir, masih terfikir dan terus memikirkannya.. (sebab tu lah wujudnya entry narcissistic ni) satu lagi semester untuk fikir semasak masaknya... kamu rasa aku patut buat apa??

Saturday, April 25, 2009

Kami...

Figura 1.1 apa barang pergi karaoke duduk2 je..

Figura 1.2 hari jadian di palat palat (mana laa datang ilham si tuan gerai nak letak nama palat eh?? hahahah)

Friday, April 17, 2009

kasehnya kawan

kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan...kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan... kaseh... kawan...

luruskanlah yang bengkok
terangkan yang samar
bulatkanlah yang berkecamuk
luluhkan yang tegar
hamparkanlah yang terikat
lafazkan yang tersekat
kamu mungkin takkan pernah tahu
namun mungkin kau dah sadari dari dulu
mungkin kita berdua takkan pernah tahu
bila kaseh dan kawan menjadi satu

-Cyberjaya, 9.45am, 12/3/2009

Tuesday, April 14, 2009

Aku hidup dalam tong sampah..!!

aku tak tau laaa kalo korang tak hidup zaman ni. tapi as we grow up back then, semua budak-budak wajib pernah tengok sesame street (dan ada versi bahasa melayu a bit later called taman sesame). yeaa yeaaaa... aku pernah tengok dan layan cerita kanak2, dan time tu memang patut pun.. sebab aku memang kanak2.. tapi barney memang aku tak pernah suka ahh.. menggelabah ayam!!! (walaupun barney sebenarnya dinosaur) lagu2 barney terlalu cheesy walaupun aku ketika itu baru darjah dua (note that aku ada abang dua ekor, yg dah suap aku dengar helloween, iron maiden ngan faith no more dari kecik lagi). deaatthhh to barneeyyy!!!!!!!!!!!

Figura 1.1 Kill, kill, kill!! Die!! Die!! Die!!!
photo taken here


Figure 1.2 Lets smoke that annoying purple dinosaur!! xD

okay.. kembali kepada isu kita. dalam sesame street, walaupun ianya dipenuhi dengan warna warni muppet yang ceria.. mereka tak cheesy dan memenyampahkan(sangat). watak kegemaran aku semestinya oscar the grouch! dalam keceriaan superficial 'taman sesame' tu, ada jugak satu character yang hidup dalam tong sampah, emo, meraban, rebel dll. dialah merupakan role model aku ketika aku masih budak2 dulu.. aku punya hero!! tak salah rupanya aku pilih hero zaman kanak2 ku.. sampai skarang dia masih cool eh.. xD

Figura 1.3 Oscar the grouch, hero usia mudaku...


Figura 1.4 Grouch anthem, untuk para grouches sedunia!! xD

* owwhhh.. extra extra tambahan, tambahan.. bagi aku (now that im older), aku respect gak laa by apa yang people behind sesame street buat by adding oscar in their cast. oscar ni macam memainkan role 'conflict theory' dan memberi sedikit idea tentang ketaksempurnaan yang sempurna. mereka tak sugarcoat rancangan kanak2, instead give them the reality, yg dalam dunia ada ramai orang yang different.. sedikit taste on 'the dark side'. in another word, mengajar kanak2 pasal toleransi.. perbezaan antara individu dan menghormati gaya hidup orang lain yang berbeza. kudos to them! ada korang nampak character yang macam ni dalam, eyy el ooo en giii.. ALONG? tak kan??

Monday, April 13, 2009

Ko tau apa itu Sadum dan Amorah??

last week aku gi cinema, out of my tight schedule dengan kerja lahh.. kelas masters lah.. assignments class masters lagi, aku paksa gak pergi.. nak tengok fast and furious konon. skali.. kawan aku cakap dia dah tengok so we had to watch something else (arrrrghhhhh!!!!! yeaa sampai skarang aku tak dapat tengok fast and furious lagi~!!). so we opted for Knowing. aku ada ushar trailer, nampak macam best.. dalam cinema, yeap.. so far best.. but halfway je lah... towards the end, cerita tu dah mula merepek meraban... dengan propaganda scientology dia... dengan propaganda global warming nye lagi... bullshit betul...

nak lagi best, noah's arc nye ending pulak... hahahaha CGI, top class... concept dan build up, cantek.. how they wrap it up... SAMPAH! tolooonnggg laa... noah arc's nye theme tu dah basi laa.. dalam 2 thn ni.. dah berapa movies dah pakai theme tu.. takde biblical/religious references lain kaaa yg boleh di pakai?? apa kata... somebody someone out there.. please make a movie pasal... adventures of Abraham & Lot pulak.. (nabi Ibrahim a.s & nabi Luth a.s.) sure menarik bukan?? CGI kita dah advanced, mesti the destruction of Sodom & Gomorrah cam gempak giler kann?? aku bet, filem tu mesti critically acclaimed and will tapau slumdog millionaire... dan of course menang academy awards (notice the 's' in the awards??) xD muahahhahahaha

Figura 1.1 Gempak kan?? illustration destruction of sodom & gomorrah

Monday, April 6, 2009

rasa macam...

two research papers due in 2-3 days... one curriculum/syllabus design due next week... yes! i feel like a pile of bantha fodder..

Figure 1-1 Adik-adik.. ini adalah seekor bantha! xD