Tuesday, June 30, 2009

moving forward...

Person A: it's yours now.. (handing over his/heart on a platter)

Person B: you do realize i'm breaking up with you right?

Person A: that's the strange thing.. it's actually yours now.. i dunno why it works this way
but i'll never be able to get over you.. and so.. from now on.. every girl that i meet will be meticulously compared to you and unfortunately none of them would be able to measure up to the false memory of what we once 'had'

Person B: maybe i could keep it for a while when i need someone to talk to.. and when i need someone to make me happy.. and then.. eventually, i’ll give it back to you when we both find someone new..

Person A: unfortunately... it wont work that way..

Person B: why not?

Person A: well now that u have my 'heart'... i'm pretty much an empty cavity inside.. for the lack of a better term... heartless... i will now treat each women i meet with a passive aggressive contentiousness.. that'll ruin relationships after relationships for many years to come...

"And maybe it's a little selfish
All I have is the memory
Yet I never stopped to wonder
Was it possible you were hurtin' worse than me
Still my hunger turns to greeeeed
Cause what about what I neeeeeed?!
And OHHHH~! Who's gonna save my soul now?
Who's gonna save my soul now?
Ohhhh I know I'm out of control now
Oooh-oooh, tired enough to lay my own soul down"


p/s: terima kasih banyak laaa jebon for this

anniversary of an uninteresting event

"No more gold lights for the queen earth to keep you warm in your kingdoms
High on the waves you make for us
But not since you left have the waves come
The bar is dead and the rocket's rain is keeping you wet in your deathbed
so high on the waves you made for us
And not since you left have the waves come... have the waves come..."

Anniversary of an uninteresting event---

when there is love, there will be hate. no matter how hard we try to make everybody love each other, people are bound to hate somebody eventually. if the earth is a place of absolute love, with no hatred whatsoever, then it would've lost its' taste.. sweetness is through the acknowledgment of bitterness. pleasure is through the realization of pain. yin and yang, a balance to life.. and if the balance were to be distorted, we are bound to one twisted kind of life. embrace your love(s), grip on to your hatred(s).. enjoy the dish of life with every taste buds on your tongue.. i'll love you, i'll hate you, i'll loathe you, i'll despise you, i'll appreciate you, i'll ignore you, i'll hurt you, i'll annoy you, i'll ease you, i'll please you, i'll take you for granted, i WILL...

Thursday, June 25, 2009

Jangan Tegur: Mari kita lihat dunia...


Sumber = resource

Resos = refilling a bottle of ketchup.

YOU'RE DOING IT WRONG

*by Mr Lat*

Monday, June 22, 2009

Nine to five...

Location- Staff Room

Mr. Program Leader: Eh.. you haven't filled up your designation in this form lah..
Coordinator: What lah.. which form?? *while busy playing DotA*
Mr. Program Leader: Aiyaaa.. this one laa the form for bla bla bla..
Coordinator: It's for you to keep right? No need lah.. im busy, pawning Ahmad(bukan nama sebenar)... see, see, see... he got away!!
Ahmad: Yohooo... Lucky!! (shouting from 4 tables away..)
Coordinator: Aiyaa... lucky you bastard!!
Mr. Program Leader: Oi.. fill up lah..
Coordinator: Ya laa.. ya laaa... *takes the form and starts filling up*
--------------------------------------

Name: Tony Macaroni
Designation: Full time gamers, part time lecturer

Sunday, June 21, 2009

Terjemahan title movie di panggung...

sepanjang career aku sebagai pelawat tetap panggung wayang, ada sesuatu yang sentiasa aku 'look forward' to setiap kali movie nak start... especially movie2 english laa.. chinese dan lain2 aku tak faham.. so subtitle translation tu is what i take it as the title lah.. bagi movie2 english ni plak... para 'subbers' (bleh diguna ke eh?? sbb anime online semua pakai fansub? =p) atau pengalih bahasa di finas? lembaga filem negara? ntah.. malas nak research.. yeaahh.. mereka selalu mengambil initiative sendiri untuk menterjemah tajuk movies ye.. dan selalunya.. terjemahan itu akan menghasilkan sesuatu yang kadang sengal.. bangang dan kadang2 mempaerkan kebodohan tahap dewa... macam last time.. t4: salvation, di translate sebagai t4: pembebasan... dulu.. finding nemo, diorang translate jadi NEMO SI COMEL!! i said wtf!!! giler contextual translation tahap suka hati mak bapak punya ni.. Transporter 2 jadi pengahantar 2.. fast and furious jadi pantas dan garang... too fast too furious jadik terlalu pantas, terlalu garang.. wahahahhahaha so.. sempena premier transformers 24th nanti.. i just cant wait to see apa yang diorang translate untuk revenge of the fallen.. tugas mudah untuk anda.. pilih jawapan2 objective di bawah sebagai ramalan anda untuk translasi revenge of the fallen.. or.. u can always come up with your own.. aku akan checkidout kat cieleisure.. so korang check laa kat GSC ngan TGV.. mungkin lain.. mungkin sama... =D possible translation, ramalan aku would be..

a) transformers: dendam si tewas
b) transformers: pembalasan yang tumpas
c) transformers: dendam lama
d) transformers: si tewas kembali
e) transformers: hutang lama wahahahaha
f) transformers: dendam 'the fallen' (ni langkah selamat dari diorang ni.. hehe)

okeh.. apa kata korang??

Figura 1.0 Revenge of the Fallen

Monday, June 15, 2009

Jangan Tegur: Nak do some research?

I won't be consulting this book.

*by Mr Lat*

Sunday, June 14, 2009

cuba teka lagu...

okeh... cuba korang baca lyric lagu ni... kemudian, aku nak korang teka whether lagu ni actually macam lagu...

a) boy band
b) country song
c) lagu rock berdarah telinga
d) lagu ala2 celine dion
e) pop song ala jason mraz
f) classic rock macam scorpion and all
g) irama tradisional
h) rock faizal tahir
i) emo ala my chemical romance

siapa dapat teka dengan betul... aku blanje minum kat starbucks.. tapi kalo lebih dari 3 orang jawab jawapan yg sama... turun pangkat... kat mamak.. wahahhaha

okeh... try baca lyric ni tengok.. (partial lyric je ye?)

I watched you walk away
Helpless, with nothing to say
I strain my eyes
Hoping to see you again

There is love burning to find you
Will you wait for me?
Will you desire?

There is love burning to find you
Will you wait for me?

Still I want
And still I ache
But still I wait
To see you again

Dying, inside, these walls (2x)

And I see your face in these tears, In these fears
And I see your face...

There is love (8x)

okeh.. selamat meneka... tuntutan hadiah bleh dibuat setelah announcement jawapan dikeluarkan.. keputusan pengadil dan penganjur adalah mutlak.. orang nak belanja pun dah kira ok.. jangan banyak bunyik.. hahahah xD

_____________________________________

Pengumuman Pemenang!!!

Atas budi bicara penganjur dan pengadil.. pertandingan telah dibatalkan kerana 'undi rosak' dari saudara hafez.. maka hadiah akan 'snowball' kepada next competition.. nantikan kemunculan musim seterusnya.. wahahahahhaha kalo korang nak marah.. sila marah hafez ye??

Inilah dia... lagu tersebut.. My Curse dari Killswitch Engage.. lyrics yang jiwang karat tahap loya boyband level celine dion dan rock faizal tahir bleh dinyanyikan sebegini ganas dan sedap (di telinga orang yg appreciate lagu camni)...


Saturday, June 13, 2009

korang memang nak kena...

isnin nak submit marks for BOS(Board of studies) and baru tadi... aku baru dapat several assignments dari students... tadi ye.. final exam was held like 3 weeks ago.. and baru tadi ye dapat assignments diorang... like.. WTF!!!! aku faham laa kalo assignments sampai cam esok or lusa lepas final exam.. yee yeeee.. korang busy ngan other assignments and what not... yes.. aku faham.. dulu waktu aku seorang student pun kadang-kadang (kadang kadang ke eh?? =p) hantar lambat gak.. tapi tak pernah laaa sampai 3 weeks after finals.. korang gile ke ape?? adakah kerana aku terlalu baik ketika mengajar?? mungkinkah aku patut tukar approach aku.. hmmm perhaps.. macam pai mei dai kill bill??


Figura 1-1 Inilah diaa.. sifu Pai Mei

untuk me'refresh kan memori.. mungkin video ini dapat membantu...


atau.. mungkinkah aku patut gunakan approach yang lebih local.. should i just beat the crap out of them macam ong bak? the next person yang menghantar assignment sebegini lewat akan dijanjikan ini..


santapan tiger claw ala tony jaa.. see the hair.. sama kan?? so you can expect the same from me too!!

Monday, June 8, 2009

semalam...

pagi semalam.. bangun awal.. Tun Mahathir nak datang campus.. sambutan besar besaran kaw2 dah dirancang.. bangun2 tido.. baru aku sedar.. seluar slack yang aku nak pakai ada dalam laundry basket. seluar-seluar lain pun ada dalam basket tu jugak... yang tinggal.. seluar slack aku yang koyak kat celah kangkang tu.. celaka! time tu jugak lah aku perasan... kemeja aku masih tak iron.. penangan melepak larut malam sampai lupa nak iron baju.. tgk jam.. pukul 7am.. sempat lagi ni.. aku keluarkan set menjahit.. dan start jahit seluar koyak tu... dah lama siot aku tak menjahit... last aku jahit time aku involved ngan musical theater dulu.. jahitkan costume one of the actor. dah settle.. aku nak iron.. petik switch dan masuk bilik kejap bukak mp3.. kena ada halwa telinga sket.. baru cam bersemangat.. lampu iron dah terpadam.. gosok punya gosok.. tak jugak hilang kedut.. pegang baju.. sejuk je.. rupa-rupanya main switch extension tak on... "kimak!". kena on balik dan biar seterika tu panas dan iron.. selesai!

dalam kereta.. tg drive.. phone berbunyi "azzam.. tolong bawak songkok satu.. penyambut tetamu yang pakai traditional costume tu takde songkok.. "cibaii.. aku dah nak sampai tol ni!!" "takde2... patah balik.. penting ni weihh!!"... aku pun u turn lah kat tol tu.. mulut dah sumpah menyumpah dah.. masuk rumah.. amik songkok dalam kotak.. keluar.. kucing aku yg 2 ekor tu dah balik.. mengiauuu ngiaauu.. lapar... "arrrghhh!!!!' time ni gak laaa korang nak ngiau2 ngan aku kan?? amik friskies.. kasi diorang makan.. blah.. gerak macam pelesit.. sampai campus.. lega! jumpa boss.. "azzam.. ko jaga kat atas ni.. jaga pintu worldwide.." so.. aku dengan ery pun tercongok laa kat depan pintu.. holding room VIPs.. senyuman plastic.. sambil membuka pintu dan tangan kanan mempersilakan.. sekali.. vip yang lalu tu siti (yee... siti nurhaliza).. dan mulalah terpekik-pekik student2 tu.. "siti ohh siti" dan time tu jugak lah aku kena jadi bodyguard.. tahan bebudak tongok dari menyerbu..

kemudian, tun lalu... aku hulur tangan.. salam disambut.. kejap dan kemas.. ini kali ke-3 aku salam ngan tun.. pertama waktu aku kecik2 dulu... time dia masih lagi PM.. kedua.. kat KL convention center waktu aku jadi volunteer untuk event IFTDO dan dia datang as former prime minister dan masih belum digelar tun.. dan semalam.. kali ketiga. aku tak suka politics.. aku tak suka politician.. aku benci fasad ahli2 politik... tapi tak mungkin aku boleh benci manusia di sebalik fasad itu. kita sama.. tun juga mungkin pernah lupa basuh baju... dia juga mungkin pernah jahit seluar koyaknya.. dia juga pernah iron bajunya juga.. dia juga mungkin pernah bagi kucingnya makan.. dia juga mungkin pernah disuruh ke sana kemari oleh bosnya juga.. mungkin dah terlalu banyak senyuman plastic yang dia pernah pamerkan.. mungkin juga.. sebab aku kau.. kita semua manusia..

Friday, June 5, 2009

once upon a time...

rose: ali.. i love you so much.. it's not just about us.. this is about everybody that matters in my life too..
ali: im well aware of that.. but cant we work our way through this?
rose: if i were to stay with you, my family would disown me for sure.. we're catholics.. and i assure you it wouldn't be easy..
ali: so what do you expect of us then?
rose: i dont know.. but please.. dont erase us from your head..
ali: yours too..

"Benar dikau kucinta
Setiap detik kupuja
Kau sering perhatiku
Sambil belai rambutmu
Tak ingin aku lupa
Kenangan yang tercipta
Berikan aku diari kutulis setiap hari"

Monday, June 1, 2009

Terminator: Pembebasan (as translated kat wayang...)

pukul 12 pagi.. aku langkah kuar dari wayang.. puas hati! yes.. sangat puas hati. biarpun ramai yang mengatakan salvation doesn't really live up to their expectations, too many terminator movies/tv series already that the movie is a bore, cerita tu mengarut... bla bla bla.. kalo korang tak RETI appreciate the franchise, memang korang akan tergolong dalam kategori ni lah.. aku masih ingat lagi betapa berdebarnya T1.. walaupun budget tak banyak.. berjaya memberikan unsur suspense dan buat aku takut waktu kecik2 dulu.. T2, sedikit sebanyak membawa evolusi CGI in movies.. and of course, a moving and exciting storyline.. T3? err... aku faham kalo people say that T3 sampah.. aku pun saaaangat bersetuju.. T3 tu memang mengarut sampah dan tak perlu pun.. tapi terminator: pembebasan adalah sesuatu yang wajib.. boleh dikatakan susun atur sebenar(chronologically??) cerita adalah T:Salvation, T1, T2.. dan tamat... =D T3 tu kita bleh campak jauh2... hehehe aku taknak kasik spoiler.. just bgtau yang expect to see encik gabenor muncul.. terima kasih CGI sebab bleh kasik dia muda dan tak loyot macam skarang... expect Skynet yang really cunning.. expect john connor yang jauh lebih macho dari john connor T3..

satu yang pasti.. terminator, mula2 muncul mesti kena bogel! hahahah so fucking gay laa people behind the story.. or maybe nak kasik eye candy for all them girls.. xD


Figura 1.1 Terminator: Pembebasan (nasib baik bukan terminator:salvasi)

*edit owwwhhh lupa lagi satu... T3 tu tak best sebab aku tak faham kenapa kalo awek hot macam tu kejar nak kena lari?? ishk ishk.. rugi woohh... hahahaha

ho ho.. lupa nak mention.. lagu kegemaran aku yg was featured in T2... You Could Be Mine by Guns n' Roses ada jugak... here is the song's lyric! rock on!!!! wahaha

I'm a cold heartbreaker
Fit ta burn and I'll rip your heart in two
An I'll leave you lyin' on the bed with your ass in the air
I'll be out the door before ya wake
It's nuthin' new ta you
'Cause I think *we've seen that movie too

'Cause you could be mine
But you're way out of line
With your bitch slap rappin'
And your cocaine tongue
You get nuthin' done
I said you could be mine


Now holidays come and then they go
It's nothin' new today
Collect another memory
When I come home late at night
Don't ask me where I've been
Just count your stars I'm home again

'Cause you could be mine
But you're way out of line
With your bitch slap rappin'
And your cocaine tongue
You get nuthin' done
I said you could be mine

You've gone sketchin' too many times
Why don't ya give it a rest
Why
Must you find
Another reason to cry

While you're breakin' down my back n'
I been rackin' out my brain
It don't matter how we make it
'Cause it always ends the same
You can push it for more mileage
But your flaps r' wearin' thin
And I could sleep on it 'til mornin'
But this nightmare never ends
Don't forget to call my lawyers
With ridiculous demands
An you can take the pity so far
But it's more than I can stand
'Cause this couchtrip's gettin' older
Tell me how long has it been
'Cause 5 years is forever
An you haven't grown up yet

You could be mine
But you're way out of line
With your bitch slap rappin'
And your cocaine tongue
You get nuthin' done
I said you could be mine
You should be
You could be mine

Yeah!