Monday, August 24, 2009

renungan ramadhan...

di bulan ramadhan ni... time2 baru sudah sahur ni.. aku teringat laa jugak tentang puasa2 yang sebelum ni. especially time aku student dulu.. memang berpuasa ni banyak berkat gak la.. dapat cut belanja makan.. berbuka pun selalu dengan char koey teaw abg kat sec 18 tu je... rm2, rm3.50 kalo special... selalu, berbuka tu.. aku tak makan banyak lauk.. it's always one main dish dan air bungkus besar rm2. biasalah... student.. mana laaa nak ada duit sangat. salah aku gak laa... melabur duit kat tempat yang salah.. pastu bila dah start sesak2... terpaksa lah gi masjid dan berbuka di sana.. dan secara tak langsung... aku dapat berjemaah, banyak kali jgak lah dek penangan masalah kewangan. sekarang.. itu semua tak menjadi isu, tapi aku agak sedih sedikit kerana sebab tak punya masalah kewangan, aku tidak mengunjungi masjid untuk berjemaah. adat manusia lemah, bila senang.. lupa pada yang maha kuasa. bila kita berada, cerca yang dalam kekurangan "kamu ni tak cukup berusaha.." walhal.. hikmahnya di situ adalah untuk kita membantu mereka. di sini aku bukan hendak menegur orang lain... aku hendak menegur diri sendiri aku dulu. bila di sorong bantal.. tak semestinya kita kena tidur walaupun tengah siang terang benderang.. ada masa dan waktu untuk semua benda.. tapi kenapa selalu kita tidak berdaya?

Daerah Sembilan...

korang nak tau apa itu kepuasan menonton wayang? semestinya wajib weiihh korang tengok District 9 arahan Peter jackson. orang tua tu memang pandai buat cerita yang engaging and berisi. set up cerita kat johanesburg, south africa... and kalo korang bleh fikir sendiri, korang tau lah kenapa setting tu yang dipilih. as usual.. aku takkan buat review.. seriously cerita ni mantap.. itu je yang aku nak cakap.. apa2 pun.. tengok sendiri dan kemudian berfikir lah ye?? jangan sangka yg ditindas tak boleh menindas yang lain.. sape yang human dan sape yg bukan?

Tuesday, August 18, 2009

Otak orang jantan!!

Figura 1.1 Otak jantan sejati!! (Courtesy cik Bayne)

okeh... menarik bukan, gambar rajah di atas.. ianya memang sangat tepat dan bersesuaian sekali demi menjamin perkembangan umat manusia. setiap ciptaan tuhan semestinya mempunyai sebab musibab serta fungsinya yang tertentu.. orang kata.. ada hikmah laa...

mari kita analisa gambar rajah ini dengan lebih teliti. secara terang kita dapat lihat dominasi sex-drive, ini sangat penting kerana sex drive yang tinggi membolehkan manusia terus membiak kerana bukan semua perempuan adalah Kate Beckinsale, Zhang Ziyi, Juhi Chawla, Lisa Surihani ataupun Rihanna. tanpa desakan tersebut, mesti ramai je lelaki yang tak 'lalu' dengan wanita2 ini, justeru menggugat perkembangan umat manusia. kita bleh lihat ini sebagai kunci, atau lebih tepat catalyst penting bagi memastikan umat manusia tidak pupus.

kebolehan memandu transmisi manual pula mempunyai correlation yang tinggi terhadap kemahiran memandu. ini penting bagi menyelamatkan dunia daripada 'the wrath of female drivers'. contribution system pengankutan yang efisyen semestinya memastikan kemajuan sesuatu kaum. negara maju seperti jepun mempunya system pengankutan yang sangat gempak dan mereka sangat maju... cuba kita lihat system di negara kurang maju.. system pengangkutan mereka tidak gempak bukan? so.. korelasi yg tinggi dapat kita lihat di sini di mana kemajuan kaum lelaki sejajar dengan kemahiran memandu, yakni system pengangkutan mereka.

Lame excuses dan avoid personal questions glands pula penting sebagai self preservation mechanism. getting too personal akan membuatkan orang menjadi too emotional. ini akan membuatkan seseorang itu tidak punya objective dan seperti kata pepatah "ikut hati mati.. ikut rasa binasa". oleh itu, dengan efisyen nya.. otak lelaki menyekat sebarang kerja yang tak perlu kerana emosi di proses oleh organ lain yang di panggil hati. kegagalan untuk membezakan fungsi kedua organ ini sering berlaku dalam sistem lain.. and saya taknak lah menunding jari pada mana2 jantina lain ye? tak baik tuduh2 ni.. xD hahahaha the same thing juga boleh dikatakan tentang particle pendengaran..

di sini juga saya ingin meng'highlight pelaburan otak lelaki yang mantap. perkara remeh seperti ke mana arah tembakan proses kumuhan tidak harus diberi keutamaan. haiwan2 primitif lain mungkin melaburkan banyak sel otak mereka di situ kerana hidup mereka adalah makan, minum, berkumuh dan sex je.. saya akan berasa amat sedih jikalau 1/5 dari otak jantina2 lain dilaburkan kepada sistem perkumuhan semata2.. siap keluar video mengajar lagi tu.. dengan w@n n*r az*$n sebagai mentor dalam operasi 'nonok'... (akak dah insaf kan kak? syukur!!!)

i'd love to elaborate more.. tapi taknak lah aku mendominasi isu ini sorang2 je.. apa kata anda? effective communication selalunya dua hala.. bukannya salu hala je di mana sorang membebel dan seorang lagi kena dengar je.. (hmmm.. doesn't that rings any bell? hahaha) =D mari2... sila tembak!!

Thursday, August 13, 2009

-------------- empty --------------

Sunday, August 2, 2009

The force is with you!

Aduhaiii... macam2...