Friday, December 25, 2009

Kalau bukan kau.. aku..


Entah kenapa.. lately aku rasa cam nak share bout movies yang aku suka ngan korang semua. i'm not into rating movies or anything... just nak share benda2 yang i like.. so, kali ni.. another 'must watch' movie would be Battle Royale, movie jepun yang keluar back in 2000.. cerita ni aku tengok dengan kawan2 aku kat hostel, waktu i was still in college.. memang jadi kegilaan kitaorang lah.. (it was thaaaat long ago huh? =p)

cerita ni took another angle in the modern world.. that the world went through a great depression laa.. banyak orang jobless.. inflation.. and the youth went out of control.. so nak curb gejala ni.. kerajaan jepun(dalam cerita tu) luluskan akta battle royale ni.. problem classes were identified and bebudak tu semua were gassed and transported to an island.. semua student2 tu kena fight among themselves sampai tinggal sorang jer and collared with explosive supaya takde yg lari.. and not just that.. tgk video ni for the rules (video rules dia agak sengal dan ironically kelakar)



notice tak... cikgu diorang tu?? yeah.. u guys tak salah. mamat tu laaa pakcik dalam Istana Takeshi tu... boss besar.. owhh btw.. amaran... cerita ni penuh ngan violence.. like seriously violent. imagine, perempuan jepun kawaii comel cun... kejar and bunuh2 orang ngan sabit dengan uniform skolah.. hehehehe... well cerita ni takde laa empty and mindless sangat... banyak gak laa isu2 yg diorang sentuh among the students.. cara diorang cope dengan that reality.. 42 students semua... tgk lah bagaimana each and everyone reacted.. kalo tak dapat cari sendiri cerita ni.. datang kat aku... aku pass dalam thumbdrive... =D

over here... tribute tu awek kegemaran aku dalam movie ni... Mitsuko!! man... i wish i dated her!! =p



kepada yang tak tau... cerita ni was listed by tarantino as one of his favorite movies.. remember Kill Bill?? this is waaaayyyy better than that.. so... enjoy the movie!! =D (bagi hard core movies maybe dah tengok cerita ni already.. best kan? kan?? kan?? )

Tuesday, December 22, 2009

Ruang antara..

just got back from kuching sarawak... had a blast over there and as usual, when it comes to the camera... aku ni bukannya trigger happy sangat nak snap sana sini. tengok laa nanti aku kidnap dari kamera orang lain.. among random things kat sana would be witnessing a confused monkey yg tiba2 out of the sudden bunyi "Moooooo!" as in macam lembu. maybe monkey tu depressed kot caged for too long.. the trip was great, reuniting me with some of my crazy friends across the south china sea. nothing makes me happier than spending time with people yg kita care.. yang ada significance... distance tu just distance.. tak kira laa duduk kat mana pun.. sampai ke amerika ker... ke wales kerr... london kerr.. korea kaa.. mana-mana2 lah... u guys are all in my heart! the distance is just distance.... nothing more! kan??

Dominasi playlist masa kini..

serious... lagu ni stok takleh kuar dari kepala aku lately


Mesu buta koukyoukouku or vaguely translated as 'female pig symphony' by Detroit Metal City (fictional band dalam an anime)

aku pun tatau kenapa aku layan sangat lagu ni.. adakah sebab liriknya? (hahahah korang tak paham) or mungkin gak sebab music yg catchy ni kot.. entah

Friday, December 18, 2009

Avatar..

Trust me on this... cerita Avatar tu gempak gila nak mampos!! sila tengok sekarang!!! tabik james cameron.. akhirnya dapat buat sesuatu yg bleh berdiri sebelah breakthrough dalam T2. titanic? pergi laaa matiii!! hahahahhaha

i wont put anything here... pergi tengok dengan a blank mind. maybe tak sehebat tengok matrix 1st dengan a blank mind.. tapi still... movie ni definitely masuk dalam all time favorite! =D

Wednesday, December 16, 2009

Masa memusnahkan segala-galanya...


"Time destroys everything".. tagline movie irreversible yg aku mention dalam my previous post. cerita irreversible tu definitely one of my all time favourite and pada yang tak pernah tau... WAJIB TENGOK! it's a french movie... ada monica belluci... cerita dia pelik... bermula dari ending... kalau normal movie tunjuk sebab kenapa hero balas dendam and kejar orang jahat and then baru dapat their 'justice'... cerita ni.. kita tengok dulu hero(herokah mereka?) melaksanakan dendam dulu.. kira cam kita tatau apa sebab.. tapi orang dah start bersepai dah.. cerita ni sangat contreversial sebab graphic violence and then ada prolonged rape scene yang SANGAT real.. stok SANGAT real sampai ko rasa macam... "sudahlaaaa... jangan laa weeii... tolong la.. binatang pun tak macam ni". you will either appreciate or jelak tengok realism cerita ni.. leaving that behind, this story will definitely gets your brain thinking... the kind of movie that stays in your head... nah trailer dia..


*amaran - cerita ini sangat 'exposed', sila jangan tonton depan mak bapak korang dan kanak2 di bawah umur.

Saturday, December 12, 2009

Tali gantung...

Hari ini aku nak berkongsi dengan korang lagu feveret aku... lagu ni tajuknya 'The Noose' daripada a perfect circle. Aku jatuh cintan ngan lagu ni back in college, hasil hasutan si husni. bila aku dengar lagu jerr... cam dah layan dah... tapi bila dah start dengar the lyrics properly... scary.. well.. bukan as in scary, scary.. tapi macam scarily deep and if you put em in graphics(using your imagination laa ngong!)... giler cam gempak abis...



So glad to see you have overcome them.
Completely silent now
With heaven's help
You cast your demons out
And not to pull your halo down
Around your neck and tug you off your cloud
But I'm more than just a little curious
How you're planning to go about
Making your amends to the dead
To the dead

Recall the deeds as if
They're all someone else's
Atrocious stories
Now you stand reborn before us all
So glad to see you well

And not to pull your halo down
Around your neck and tug you to the ground
But I'm more than just a little curious
How you're planning to go about
Making your amends to the dead
To the dead

With your halo slipping down
Your halo slipping
Your halo slipping down
Your halo slipping down
Your halo slipping down

Your halo slipping down to choke you now

Mynard(cik abg vocalist a perfect circle) ada explain dalam one of his commentary that lagu ni pasal orang2 yang berjaya mengatasi addiction diorang (any kind of addiction lah, make it drugs, love, infidelity ker..) and feeling all high and mighty about it. that eventhough diorang dah berubah.. diorang takkan dapat lupa segala susah payah dan bala2 yg diorang caused kat diri diorang dan orang2 tersayang sekeliling mereka.. mereka TAKKAN BOLEH lupa.. so the halo tu is kinda like a reminder to them.. that it can be their noose(kepada yang bongok dan malas bukak dictionary... noose tu tali gantung!) too..

as we can see.. dalam lyric tu dia tanya banyak kali.. "how you're planning to go about making your amends to the dead?" and diorang bleh cuba be in denial "recall the deeds as if they're all someone else's atrocious stories" tapi bolehkah? dengan your halo slipping down your neck, bolehkah?? things you did can never be undone..banyak benda dalam dunia ni irreversible... macam dalam movie irreversible lakonan monica belluci tu... damn.. gempak movie tu.. lain kali plak ahh aku cerita pasal movie tu.. =)

Bye bye Tiger Woods!!


Terima kasih, perempuan!! Like people say 'behind every great man... there's a great woman'... yeaahh right.. hahahaha

Saturday, December 5, 2009

Bicara air..

sifu aku... iaitu encik roy focker banyak mengajar aku mengenai hidup. in his words..

"You have to adapt to changing circumstances, you need a fluidity like water"

memang tepat.. kita perlu jadi dynamic.. berubah mengikut situation... masuk bekas petak, petak lah kita... masuk bekas bulat, bulat lah kita... tapi ini jangan di salah faham.. jangan sesekali hilangkan the real essence. betul.. air ubah ikut bekas... tapi kalo air milo, letak lah dalam bekas apa bentuk sekali pun... tetap air milo jugak. henessey vsop letak dalam tumbler pun tetap vsop jugak.. bentuk bulat kerr.. petak kerr... tiga segi kerr.. air tu tetap sama. di sinilah ramai orang gagal mengenalpasti intipati yang penting. we can dance to the same beat, 1, 2, 1 ,2, 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4... 1, 2, 1 ,2, 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4... tapi bunga tarian kita berbeza. aku mungkin akan lebihkan goyangan kepala... kamu mungkin lebih suka menghayun pinggul kamu... kita adapt... tapi kita tetap 'kita'! get me???