Tuesday, January 26, 2010

My favorite jew...



Sumpahan aku...

Ini adalah lagu ketenangan aku... iya... music nya tak tenang langsung.. tapi entah mengapa.. lagu ni go on repeat berapa juta kali pun still aku suka...

I watched you walk away..
hopeless with nothing to say
i screen my eyes
HOPING.. TO SE YOU AGAIN!!

There is love... burning to find you.
will you wait for me??
will you be there???

your silence haunts me...
but still i hunger for you!!!
this is my curse...
THIS IS MY CURSE!!!

Still i want... still i ache
but still i wait..
TO SEE YOU AGAIN!!

Can I see your face in these tears?
In these tears and I see your face...

THERE IS LOVE..
There Is Love..
There is love..
there is love..
there is love..
there is love..

( dari lagu My Curse by Killswitch Engage)

Monday, January 25, 2010

Pisau bisu

aku mudah tersesat jalan bila
malam-malam tiada bunyi-bunyian
tiada suara tiada nada yang melanda
aku mula hilang arah tujuan

jujur ku rasakan ia menghimpit
hatiku lemas nafasku bagai menjerit
jerit-jeritan tanpa suara, mencari
erti kita, engkau aku dan irama yang kita tari

cahaya malam lampu lampu jalan
menyuluh ke mana harus ku pergi.
ke hulu atau ke hilir kah masih lagi menjadi persoalan
kerna aku bukan kupu2 mengejar api mencari mati

seloka si pembisu dan si polan menunggu jawapan
"aku rindu kamu.. aku perlu kamu" kata si polan
".............................." masih tiada suara cuma senyuman
pembunuhan dengan kebisuan, roboh tak berdahan

-home 24/1/2009

Tuesday, January 19, 2010

Mari menulis karangan.. bersama en. azam

seperti yang semua orang tahu... karangan pasti ada introduction... kemudian body dan kemudian closing paragraph. introductory paragraph memang harus lah kita masuk secara subtle... jangan tiba2 out of nowhere campak thesis statement kat orang. macam nak bercinta jugak lah... tak nye out of nowhere ko pergi kat this one girl and cakap ko cinta dia.. terus bleh jadi.. well.. kadang2 ada jadi gak.. tapi tu ikut nasib arr.. nak lebih afdal... thesis statement tu haruslah disertakan dengan plan of development... yakni main ideas anda tentang how it should be.. dan bentangan itu haruslah ada direction. kira cam u define laaa the relationship.. is this going somewhere... is it for just tonight.. or is this something bleh bawak ke jinjang pelamin...

body paragraph plak.. senang.. setiap body paragraph tu.. errr... eh body yg dimaksudkan di sini... walau kita relate kan kepada relationship bukan bermaksud anda perlu stare at her/his body ye?? a good body paragraph perlu disertakan dengan topic sentence.. time anniversary.. bagaimanakah harus anda bertindak... time birthday... time jumpa kawan2 si dia.. kira anda perlu tau terlebih dahulu.. bagaimana anda akan meng handle situation tersebut. lepas state the topic sentence... curahlah segala jiwa dan raga.. atau dalam context kita.. curahkanlah segala idea.. arguements.. point of views dan rasa anda melalui mata pena. pastikan jiwa anda di situ dan anda memang benar tahu dan menyukai topic yang anda bincangkan. kalau yang ditulis tu isu2 yang kamu sendiri jelak, pasti kita akan menghasilkan penulisan yang agak dry... basahkan nya! hahahahha =p

Closure plak... sejauh mana kita dah bincangkan sesuatu isu.. closure itu harusla memadai dengan semua isi2 yang dibincangkan dan disesuaikan dengan apa yang terlah kita argue dan bentangkan. kalo dalan relationship.. korang bercinta 3bulan jer... closure nya tak susah sangat... kalo bercinta 3 tahun.. haruslah ada penutupan yang sesuai... kalo cinta sampai anak dua orang... haruslah bincang selengkapnya proses penceraian... kalo cinta sampai pasangan nak hembuskan nafas terakhir di hari tua... doakanlah dia sepenuh jiwa dan raga. kesesuai closure juga harus diambil kira... seandainya kita lantang menyangkal sesuatu isu.. jangan pula tiba2 lemah dihujungnya... terbitkan persoalan kepada si pembaca.. cetuskan perubahan di dalam hidup mereka.. kalau dalam relationship.. sekiranya pasangan anda jenis kelingi (clingy) bunuh semua rasa, setiap inci sampai dia boleh berdiri sendiri.. kalo dia jenis independent.. sila lepaskan dia macam merpati..

maka.. kepada anak2 semua di sana.. dengan ilmu yang disampaikan di sini... saya harap kamu semua akan lebih arif dalam meng handle penulisan. karang lah cerita cerita anda... nanti suatu hari boleh kita bercerita bersama-sama.. =)

Monday, January 18, 2010

Bulatkan hati hati yang berkecamuk...

I am a person, just like you
I am not half, a quarter or tiga suku
I have a heart a brain, just like you
I am just a person buat apa nak suku suku?

You're a person can you understand me?
You' are whole, kenapa refer warna lagi?
You have a mind, you have a destiny
You're just a person just like him her them and me

Im looking at the beautiful mountains and pelangi
You're looking at the beach and the wide open sea
And we both agree they have their own beauty

"mungkinkah aku dia kau kamu kita dapat terus bersama. dari setiap sudut hidup, berbeza tapi kita sama. kerana aku butuh, aku rindu setiap saat kita luang. dari celiknya mata.. hingga ku hembus nafas terakhir. aku ingin kita terus bersama. hingga ke anak cucu. hingga lepas 2012 dan segala musibah bahana. kenapa oh kenapa. mata terbuka luas kadang hati tertutup, bingkas, bangun anak muda dari tidur2 tidur mu. dan setiap kali kita sujud, rapatkan tapak tangan dan goyangkan hajat, gengam erat bilah2 kayu, melambai dua garis bersilang... tidak kah kita pinta benda yang sama? kebahagiaan dan keamanan...."

Tuesday, January 12, 2010

Kini engkau sudah tiada lagi...

Haritu aku baru jerrr post pasal muntah2 darah... andai aku sudah tiada... andai jerr laa.. im gonna be around.. still.. tapi tidak kepada kawan baik aku si Zares.. minggu lepas dia dah kembali ke sana... ke tempat yang dia dah tak boleh balik ke sini lagi dah.. multiple internal organ failure dalam usia yang sangat muda.. awal 20an.. adilkah hidup ini? terdengar bisik bisikan terkena buatan orang... tapi kalau ikut House m.d. pasti ada sebab2 yang boleh dijelaskan..
*mengeluh

still rasa macam semalam arwah masih lepak2 ngan aku kat kedai nasi kandaq... macam baru haritu jerr kitaorang jamming dan dia goreng solo dia yg masyukkk tu.. masih tak luput lagi segala lawak shin chan yg dia selalu imitate.. masih seronok lagi bincang2 pasal game2 yang pernah kami main.. still lagi aku rasa macam baru aritu jerr Equipment Disaster main gig dengan band aku... tapi nak buat macam mana... masa dia singkat kat sini..

Zares, aku bangga pernah ada kawan macam hang!

Kenapa ia belum dijual di sini??


indah betul... kalau korang ada nampak ni... sila bagitau saya a.s.a.p!! =)

Sunday, January 10, 2010

Maksud tersirat...



demi alam yg luas, bebaskan beta lepas!
agar cinta abadi, dapat ku nikmati

memang cinta itu buta tak mengenal sgalanya
namun beta tak berdaya
hanya aku berserah

oh tuhan yg berkuasa!!

li
hatlah aku kecewa.
demi alam yg luas, bebaskan beta lepas!
tapi kini ku rela walau d lamun asmara
hanya ku bawa berdiam
segala rindu dendam
oh tuhan yg berkuasa! sampaikanlah maksud Beta
demi alam yg luas, bebaskan beta lepas
agar cinta abadi dapatlah ku Nikmati.


i cant help it... lagu mendiang r. azmi masih lagi terngiang-ngiang dalam kepala otak aku... dan setelah aku mendengar versi nafas baru dari monoloque.. semakin lagu tu berputar putar di telinga aku... dalam liriknya... mendiang r. azmi menggunakan dua kata ganti diri... 'aku' dan 'beta'.. penggunaan 'aku' mungkin pilihan dia untuk 'berbicara' dengan yg maha kuasa.. "oh tuhan yang kuasa.. lihatlah aku kecewa". yang aku tak dapat decipher tu kenapa dia memilih beta untuk kata ganti diri?? adakah lagu ini benar mengenai cinta teruna dan dara? atau adakah ianya sedang meng analogy kan sesuatu? tapi apa2 pun.. music itu terserah kepada point of view yang kita pilih.. our schemata.. kita nye pendapat dan association kita dengan perkataan perkataan yang tertera di situ..

okay.. biar aku bagi satu contoh case study yang menarik... lagu rihanna, umberella.. ramai mungkin berpendapat bahawa lagu ini mengenai seorang pop artis yg dah naik dan tetap sayang kawan2.. bagi aku it's more than that.. jap aku cari lyric dia...

You have my heart
And we'll never be worlds apart
Cause in the dark
You can't see shiny cars
And that's when you need me there
With you I'll always share
Because

When the sun shines, we'll shine together
Told you I'll be here forever
Said I'll always be a friend
Took an oath, I'ma stick it out till the end

These fancy things, will never come in between
You're part of my entity, here for infinity
When the war has took it's part
When the world has dealt it's cards
If the hand is hard, together we'll mend your heart
Because

You can run into my arms
It's okay don't be alarmed
Come here to me
There's no distance in between our love
So go on and let the rain pour
I'll be all you need and more
It's raining
Ooh baby it's raining
Baby come here to me
Come here to me
It's raining
Ooh baby it's raining

You can always come here to me
Come here to me
It's pouring rain
It's pouring rain
Come here to me
Come here to me

okay... amcam? aku dah buang kan part2 cheesy dia.. okay.. cuba bayangkan kalo lagu ini dinyanyi oleh the devil himself?? hahahaha im not fooling around.. kenapa aku cakap camtu?? notice tak penggunaan ayatnya yg lebih luar biasa seperti "cause in the dark", "took an oath", "you can come into my arm, it's okay dont be alarmed", "you're part of my entity, from here to eternity", "when the war has took it's part".... semua phrases2 ni boleh direlate kan dengan satanic worshiping... hahahaha

lagu ini bagaikan panggilan the devil.. kepada semua follower2 dia... how they can be under his umbrella.. part of his entity from here to eternity yada yada.. kat hujung tu kan dia panggil panggil and seru ko soh datang kat dia... "come here to me... come here to me..."scary sial!! hahahahahaha supernatural(the tv series) patut ada satu episode pasal benda ni dow... aku rasa laaa kan... mesti penulis lagu ni dapat vision macam isaac mendez dalam heroes season 1 tu and start writing this song =p

Figura 1.1 ohhh... umbrella.. come under me puny humans... my minions!! from here to eternity you'll be enslaved!! =D

benda ni memang ada di sentuh oleh orang lain... tapi aku nak share gak ngan korang2 yg tak tau kat sini... ada possibility gak yang lagu ni was written by illuminatis.. kalo ikut conspiracy2 theorist.. idols memang salah satu cara mereka mengawal dunia ini from the shadow.. nak mengetatkan lagi arguments aku... sila tengok balik video rihanna... ada satu part ni... dia menari dalam a triangle.. something like a steel piramid... hu hu hu... logo illuminati kan triangle dengan mata kat tgh tu... sah laa then?? =D

well.. in short... kita bleh tafsir lagu.. puisi.. poem.. analogy.. dan apa2 pun dengan pelbagai perspective.. often heavily based on your schemata or your own background knowledge.. but then again.. the eye sees want you want to see (in this case the brain think what you want to think).. we're all different... bottom line.. jangan biar diri di brainwash sampai hilang identity.. =D

p/s walaupun monoloque ada dalam post ini.. aku yakin dia bukan illuminati... begitu juga dengan mendiang r. azmi =p

Monday, January 4, 2010

To them newly weds...

kebelakangan ni... ramai betul kawan2 aku yg nak bertunang lah... bernikah lah... berkahwinlah.. so sebagai kawan yang baik lagi setia.. aku cuba untuk hadir ke seberapa banyak yg mungkin.. kang ada yg aku tak pergi karang... stok ungkit bertahun plak... "alaa azam.. aku kawen ko bukannye nak datang" and all... ada saja.. just kepada mereka2 mereka yg nak melangkah ke alam sebelah sana tu... aku nak kongsi sket eh.. rukun nikah

6 RUKUN NIKAH -

1) Pengantin lelaki

2) Pengantin perempuan

3) Akad

4) Wali

5) Dua orang saksi

6) Update FACEBOOK "Relationship Status" within 48-hours (or you'll be in trouble..)

Andai aku sudah tiada...

Malam semalam aku lepak ngan bebudak tu seperti biasa.. well.. seperti hari2 lain.. cuma kali ini entah mengapa, time aku tgh sedap2 main dota... aku rasa cam nak termuntah... nak kata aku ODed on dota, mustahil kot... tgh sedap2 pawn orang.. tapi bila sampai satu tahap... aku tau aku dah takleh handle dah... aku lari gi toilet... and there it goes... bergelen gelen cecair merah keluar dari mulut aku.. stock nasi ayam 'macongkam' yang aku makan petang tadi semua dah bersepah kat dalam sinki tu dan di saluti cecair merah.. "what the FUCK!!".. time tu jugak aku dah start panic... "aku muntah darah ke?? aku dah nak mati dah ke?? shit SHIT SHIT!!". semua kejahanaman aku start playing macam slide show dalam kepala otak aku... i need more time! i need more time!! aku pun slowly bukak pili air, i need running water... i cant accept this! need to wash this away... god.. help me!! mata aku dah merah.. sebab muntah.. bukan sebab nangis... aku kena tenang.. think azam.. think!! aku masih lagi memandang lubang singki tu dan time tu jugak my inner Horatio kicks in... cebisan nasi2 hancur masih lagi di situ.. dan setelah aku teliti... nasi itu disaluti dengan warna merah.. dan aku perhatikan dengan lebih tajam.. iya... warna merah.. merah jambu... just like a light punching through black clouds... aku sedar... tadi kat mancongkam aku minum air bandung dua gelas!! fuck!! lega aku... aku baru nak start kecut and all.. case solved!!... cecair merah dari mata jantan aku ni rupanya air bandung... yeaaahh... hello dunia... im back!! *gelak jahat =D