Monday, May 31, 2010

Puteraaa farsi dan pasir masa!

Aku rasa sekarang, penterjemah wayang sudah mula conscious dengan pendapat awam. beberapa movie yang aku tonton lately sudah tidak lagi menterjemahkan tajuk movie tersebut (yg selalunya end up jadi bahan gelak). oleh yang demikian.. 'prince of persia: sand of time' tidak diterjemahkan menjadi 'putera farsi: pasir masa'... alaaaaaaa... now they dont have any sense of humour anymore ke? tak best betul! apa2 pun... movie tersebut saaaangat mantap.. better than clash of titans and even alice. they were loyal to the franchise, the game and they were kind to the general public watching it without ever knowing the game. people may find some flaws here and there, but for me.. the movie was satisfying enough (im not that hard to please kan?).

well lets see how prince of persia has evolved..

from..
to..
then this..
woww... macho macho macho!!
to a guy 'good in taking orders' from a chic..
to.. yes.. a guy who can really take orders from a chic
well... i dont blame him.. princess tamina sure is hot. i wont mind taking orders from her as well.. a feisty princess who can really argue.. hmm.. i LIKE! =D

Friday, May 28, 2010

Bicara..

bagi aku.. cinta tu bebas.. kita bebas memilih siapa yang kita cinta.. jika kita sudah tidak menyintai kita bebas untuk pergi. tiada siapa ada hak untuk memaksa perasaan itu. ianya bukanlah cinta bila kita perlu memaksa dan mendesak. itu bukanlah cinta bila kita perlu emotional blackmail the other person. itu bukanlah cinta bila kita terpaksa sogok dengan puji-pujian... dengan harta, intan berlian dan wang ringgit. cinta itu hanyalah perasaan. kita boleh tipu orang sekeliling kita. kita boleh pura2 menyintai.. atau pura2 dicintai..

aku pernah merasa perasaan itu. ianya pernah ada. aku pernah saksikan perasaan itu. aku pernah.. jika aku terpaksa pejamkan mata aku selama-lamanya.. benar.. aku boleh pergi dengan tenang. aku pernah menyinta dan aku pernah dicintai.

bak kata Freddy Mercury..
"just one year of love, is better than a lifetime alone.. one sentimental moment in your arm.. is like a shooting start.. right through my heart"

"who wants to live forever? who dares.. to love forever? when love must die.. who wants to live forever? who dares to love forever? forever.. is ours today.. who lives forever anyway?"

maka.. aku takkan janjikan bulan atau bintang... aku takkan janjikan keabadian cinta atau segalanya.. aku takkan petik kunang2 dan hiaskan di rambut mu.. aku takkan renang lautan api..

tapi segala kudrat manusia biasa yang terdaya... ianya milik kamu.. tapi di manakah kamu?

Wednesday, May 26, 2010

Pergi buatkan hamba mee rebus!!!



ni cerita wild wild west versi melayu. koboi lawan kat gerai mee rebus. minit ke 8 onwards.. klasik habis... argument mee rebus! =D

A: bilang sama orang itu sarang tabuan jangan dijolok. sekarang anda pergi buatkan hamba mee rebus. perut hamba baru terasa lapar.
C: baik tuan.
B: jangan buat apa apa pun.
A: pergi buat mee rebus!
B: jangan buat!
A: pergi buat!
B: jangan!!!

*C terpinga-pinga sama ada mahu pergi ke dapur atau tidak

A: pergi!
B: jangan kata hamba, jangan!

*B keluarkan pistol dan tembak mangkuk di atas meja
*A dengan pantas mengeluarkan sai dan campak ke atas siling. sai tikam manngkuk mee rebus dan terpacak kat atas

B: eh... luar biasa
A: anda jangan takut.. sekarang buatkan hamba mee rebus. lekas!
C: baik tuan.

*C berjalan jalan ke dapur sambil melihat siling

*C kembali dengan sepinggan mee rebus. B menembak lantas memeranjat kan C dan mee rebus tertumpah. A campak pinggan kosong dan mee rebus tersebut terjatuh dengan baiknya ke dalam pinggan tersebut.

B: bertambah luar biasa

*C tersenyum dan berterima kasih kerana mee rebus tersebut berjaya diselamatkan

Saturday, May 22, 2010

Rasa..

hari ini bukan hari biasa... kereta masuk bengkel.. langit tak biru... takde pelangi mahupun rama-rama... rumput tak hijau.. muzik tak indah.. nasi tak sedap.. mandi tak basah..

tangan tak bersambut...

Monday, May 17, 2010

Istilah bercinta...

Istilah Bercinta

Artist: Ramli Sarip
Kau kata kau cinta
Kau kata kau sayang
Kini entah di mana
Tiada lagi kemesraan

Kau kata setia
Hanya aku saja
Tapi hilang ke mana
Tiada lagi keriangan

Ku tabahkan hati
Ku genggam azimat
Untuk ku balut luka semakin mendalam
Biarku hadapi walaupun tergugat
Akan ku benamkan biar jadi debu

Kini ku mengerti
Istilah sebenar
Di dalam bercinta
Tiada kepastian
Tiada penentuan
Akan kebahagiaan
Semua percintaan
Haruslah berkorban
Tiada batasan

---------- End ----------


Friday, May 14, 2010

Stranded staircase..

ni si bayne amik gambar and post kat facebook dia. a poem i wrote looong ago dalam one of her book. 2005-2006 kot.. even i cant recall.


Fallen steps and stranded staircase

Where would this end
after our faith was torn
and the oath has worn
it was good to hold you
it felt right to love you
but too good to make it last for a lifetime
your smile seems jaded
the distance between us
the story of us
it.. it's all faded
every strand of my hair kneels
restraining my tears
my steps fallen and life is a stranded staircase

Wednesday, May 12, 2010

A new love..

Aritu aku ada mention bout getting a new bike.. dah scout three favorites.. tapi in the end, aku dapatkan basikal lain.. sebab basikal ni kasi aku jatuh cinta at first sight. well... everybody, meet Cassey Louis (Louis Garneau: XC Casper PRO).

specs? korang check sendiri lah kat website.. all i know is she's one hell of a good ride for me. debut Cassey was a night cycle ngan budak2 section 4 shah alam, road. tapi the best one so far would be last sunday, mixed off and road dari section 8 ke setia alam, meru, dan bukit altantuya (puncak alam). the journey was roughly like this...

lebih kurang 50% off and 50% road... kitaorang redah segala bukit, ladang sawit, tanah perkuburan, kampung, dusun and the number of bikers ada dalam 20 people kot.. it was one great experience! looking forward for more adventure with Cassey =)

Fasad dan topeng...

Apa yang korang dapat kalau korang campak chuck norris, cowboy schoolgirl, magician, the comedian (watchmen) and wolverine kat satu tempat? inilah dia...

Figura 1.1 Cacamerba di costume party

Figura 1.2 Budget wolverine tapi perut takleh nak cover

Figura 1.3 Ini barulaa the real deal

Tuesday, May 11, 2010

Bertemu Hang Tuah..

Smalam, aku pergi tengok konsert Ramli Sarip kat MPO (Malaysian Philharmonic Orchestra). it was a great experience.. and benda yang betul2 buat event tu best, ialah... seat aku sebelah dengan seat M. Nasir... abang hang tuah ku.. damn.. serious aku rasa cuak.. aku rasa gugup.. idola tu.. damn... aku rasa gelabah macam gelabah keluar 1st date... aku sempat salam dan sepanjang show tu aku rasa conscious sebab.. almaklumlah... idola ada kat sebelah.. =p gambar? dalam MPO takleh amik gambar.. and aku pun memang malas nak berpoyo amik2 gambar kat luar. good memories will stick in here *poiting to head.. it burns a perfect picture! no need SLRs or polaroids.. =)

Thursday, May 6, 2010

1, 2, 3 Do Re Mi...

okay... tuan2 dan puan2... saya kusut. time2 macam ni.. abg hang tuah je bleh buat aku waras. tuhan kurniakan aku dengan hati dan akal. hati tu tegapkan.. tetapkan.. kukuhkan... akal tu.. tajamkan.. belajar.. sesungguhnya belajarlah! sekali tersadung jangan tersadung lagi di tempat yang sama. kudarat, kerahkan. demi apa yang kau percaya... demi apa yang kau sayang. perjuangkan. hanya ikan yang mati mengikut arus. ikan hidup berenang ke mana hatinya berada. aku belum mati! itu sudah pasti!



Apokalips - M. Nasir

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya aku suka berteman
Ada masanya aku suka bersendiri
Ada masanya aku suka berjalan
Ada masanya aku suka berehat

Ada masanya engkau suka berteman
Ada masanya engkau suka bersendiri
Ada masanya engkau suka berjalan
Ada masanya engkau suka apa yang ku suka

Hidup dan nasib roler koster
Susah dan senang bersilih ganti
Bila-bila boleh naik dan turun
Apokalips

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya kita suka berteman
Ada masanya kita suka bersendiri
Ada masanya kita suka berjalan
Ada masanya kita suka

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti
(ulang sampai muntah!) gahahahahha

Saturday, May 1, 2010

Environmental awareness.. bersama En. Azam (aku lerr tu!)

Ada insiders tip mengatakan ikan kembong (indian mackerel) akan masuk WWF nye endangered list.. or at least di labelkan penurunan mendadak yang merisaukan. so, kepada para2 nature lovers out there.. terutama skali yg poyo2 jerr tu konon aware tapi just ikut sebab it's the 'in' thing now.. say bye bye to your kembong masak pedas... kembong bakar, gulai kembong... kembong goreng... segala galanya lah! save the kembong, save the world! =p

Figure 1.1 Kiss this goodbye ye nature lovin' posers! hahahah (yg betul2 activist, anda dikecualikan)

Figure 1.2 Oh.. whot a beuudy (slang mendiang steve irwin the crocodile hunter)

Well for me... im gonna eat my kembong regardless.. in fact, until natural disasters around the world stop happening... im gonna eat them more out of spite! hahahahah =p