Wednesday, December 29, 2010

Jawatan kosong..

SILA CLICK UNTUK IMEJ YANG LEBIH JELAS

Hikmat ramalan kesedapan makanan di restoran...

sepanjang career aku sebagai seorang pemakan yang berjaya dan pernah bekerja di kedai makan.. aku telah berjaya mengformulate satu petua yang berguna untuk meramal kesedapan makanan di sesebuah restoran. aku ingin stress kan sket.. yg ilmu ini bleh diapply pada restoran, bukan gerai.. dan bukan mamak.setelah sekian lama menjadi host rancangan jalan-jalan cari makan sendiri punya edition, aku dapat tengok ada korelasi (correlation) di antara kesedapan makanan dan kepekatan cecair mencuci tangan. alaa... sabun liquid yg diorang letak tepi singki tu haaa.. analisa aku telah mencapai konklusi bahawa semakin pekat cecair sabun basuh tangan tu semakin sedap makanan yg dihidangkan. korang tak yakin? meh aku explain the 'science' behind it. kalo sabun liquid tu cair... yang dah dicampur 1:5 dengan air.. dah sah laaa kedai tersebut lokek dalam penyediaan makanan. sabun jenama tesco/giant pun nak campur air.. rempah ratus.. daging2.. sayur2 semua.. confirm laa diorang lokek jugak. ini mempunyai kesan drastik terhadap mutu makanan. dan sekali lagi, ini tidak boleh diapply kepada gerai.. sebab gerai memang low cost business... mungkin kesejahteraan tikus2 disitu ada korelasi (perlu lebih research dan sampling) mamak plak.. diorang tergolong dalam genre lain.. mungkin kesedapan bergantung kepada ketebalan misai atau ketebalan bulu lengan ane tebar roti tu (perlu lebih kaji selidik juga). okeh.. berbalik kepada benda yg aku dah confirm... so, next time.. kalo korang nak pastikan korang kat restaurant yg sedap... sampai2 jerr.. gi laaa basuh tangan dulu... tengok kepekatan sabun tu... then baru korang commit. kalo sabun pun takde... blah jer.. hikmat ni bukan 100% tepat.. tapi bleh dijadikan indicator lah untuk korang... sebab bagi aku.. food is sacred!

Figura 1.1 Selamat mencuba hikmat ini ya kawan2! =D

Thursday, December 23, 2010

Blue pill or red pill?

well.. life is all about choices. and choices we made.. make.. or will make can never ever satisfy everybody. human relation is like a never ending-intertwined vines that would eventually hurt somebody with every move we make. gone were the days where i would put myself in the way so that i could protect other people. or at least i've increase the requirements for people to be the person that i'd take a bullet for to minimize the margin of me, myself getting hurt. with every problem, there's a solution. and god knows... solutions, served raw on the plate can never be well accepted by a lot of people. it's somewhat similar to 'the cold hard truth'. im a man of 'right now'. a man of reality. a man with the balls to just directly confront the truth. a man of solutions. a man of 'lets get it done so that we can move on to the next thing'. i try to minimize the 'what if' or even dwelling too much on dreams (dreams & goals are two different things laaa bugger!). i try not to linger for too long with issues. if i think i can do it, i'll go all the way to get it done. if i think i cant, lets just scrap it now on move on to something that i can. that's just the way i am, and that's the way i've been all these years. and here you are mr morpheus.. handing me a red and a blue pill..

"This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes." 
-Morpheus

Thursday, December 9, 2010

The Witch!

When you go 'witch hunting' with a war of attrition, that makes you the lousiest leader ever. too slow to make any impact and damaging your own followers in the process.. it's a losing battle right from the start. have you ever heard of the term 'Pyrrhic victory'? =) now that, my friend.. is leadership incompetency at the lowest level! hahahaha

Taken from http://anatreptic.com/archives/politics/

Wednesday, December 8, 2010

Musim mengawan strikes back!

yeaa yeaaaa.. aku banyak bunyi bila ramai kawan2 aku dah melangkah alam seterusnya. i know.. nanti2 aku akan ada gf jugak. aku akan jadi macam diorang gak (kata mereka lah.. aku tak setuju with this one). tapi itu NANTI. lets focus on now ye? last weekend merangkap hari best friends aku kawen.. alah.. the one yg laki and pompuan tu dua2 kawan baik aku, then they're together sebab aku yang kenen kenen kan. wedding was superb. tapi my favorite would be gambar wedding diorang laa.. hasil sentuhan chot touch. taknak bagi link kat korang sebab nanti aku kawen aku nak pakai dia jugak. so taknak ramai sangat yang tau.. bweekkkkk =P

ok, ignore that.. gambar2 dia memang cantik arrr sebab si chot ni bukan wedding photographer. dia street. so sentuhan dia lain dari typical wedding photographer lah.. meh kita ushar sket.

 
 
 
 
 
Cheers for the loveliest couple ever (next to me and my future partner of course! =p)
Signing off!!

Photo by: Chot Touch
Asst: Larn Rai, Zuel Ridzuan, Din Saha & Fadhil
info: chot@chottouch.com

Bas.... sikal! Ho yeahhh~!


Apa khabar dunia! dah lama aku tak update pasal adventure basikal.. aritu aku kayuh kat Kiara and yes.. aku tergolek bayek punya. nak lagi best, aku tak pakai knee guard aku tu sebab dah bajet terer sangat. so, out of action gak laa for a while. and nak dijadikan cerita, balik tu... tayar depan basikal aku tu plak kena cilok. siot betul. kalo aku jumpa si lahabau yang mencilok tu, memang aku bubuh puaih puaih. dia ingat wheelset aku tu dua tiga ploh hinggit saja ka?

so.. setelah puas aku melayan musim mengawan kawan2.. i need to make a statement. need to show them that i can do something impulsive that they cant do (without a great deal of 'whoppin' from their gf, tunang or wife laaa hahahahah). alang alang tayar depan dah hilang.. aku pun buang tebiat dengan... BELI WHEELSET BARU DEPAN BLAKANG SKALI NGAN ROTOR NGAN TAYAR DAN JUGA SKALI DENGAN TUBE. wahahahahhahaha. puas ati!

dengan itu, marilah kita sama sama menonton 'barang' yang telah di'angkat'.


Figura 1.1 Louis garneau kesayangan
Figura 1.2 Hub depan gold
Figura 1.3 Rotor alligator gold dengan hub gold jugak!

Figura 1.4 Tayar panaracer fireXCpro dipasang pada rim TOKEN ROCKET
okeh kawan-kawan... di manakah hala tuju kayuhan kita seterusnya??