Thursday, February 24, 2011

One phrase that'd rule them all.. (dari lelaki untuk lelaki)

hoohoooo... bunyi macam the One Ring pujaan ramai dalam cerita lord of the rings. percayalah wahai kawan2.. terdapat satu frasa kata (phrase) yang boleh digunakan dalam segala kontek harian. frasa berkuasa ni boleh digunakan (oleh lelaki) dan anda tidak akan terkeluar dari perbincangan dan kita akan sentiasa releven dalam diskusi tersebut. frasa berkuasa yang aku maksudkan adalah:-

"Drop kick aje.."
KAPOOWW!!!

yeapp... drop kick aje semua benda! contoh:-

Boss: Farhan, saya mahu awak selesaikan isu di kampus borneo untuk saya. flight kamu minggu depan
Farhan: Okay boss, saya pergi sana and drop kick aje semua benda tu.

Kekasih: Farhan, kasut manolo blanik saya dah semakin ketat lah
Farhan: Bak sini.. meh i drop kick aje kasut awak tu!

Kawan baik: Oi farhan.. ko bleh datang check PC aku tak.. asyik hang aja.. mungkin ada heat problem kot
Farhan: Alahhh.. PC ko tu dah cabuk... drop kick aje then esok campak lombong

Kawan tak berapa baik: Farhan... pinjam lima ploh!
Farhan: *Drop kick aje <--- kelakuan, bukan percakapan

Kawan agak baik jugak: Farhan.. aku ada masalah doww... aku.. (insert apa jua masalah)
Farhan: ohhh... kau drop kick aje lah (insert masalah tersebut di sini)

Kekasih: Farhan.. i sayang you.. you tau kan?
Farhan: untuk you sayang.. i'd drop kick aje everything

so wahai kawan2 lelaki aku.. gunakan kekuasaan frasa ini dengan penuh tanggungjawab. we need to stick together on this.. remember, bros before hos.

----------------------------extra-------------------------------

Wartawan: apakah pendapat dato' sri tentang perkembangan politik negara dan ke mana hala tuju negara kita di masa hadapan?
En Menteri: Drop kick aje lah politician semua ni.. sekor2 sama saja..

Wednesday, February 23, 2011

lelaki, ego dan self confidence...

ramai mungkin tidak bersetuju dengan aku.. atau mungkin mempunyai sedikit perbezaan dari segi pendapat dan point of view (peduli apa.. ni blog aku). secara natural nya.. lelaki akan dikaitkan dengan ego dan self confidence (yg kadang2 terlampau lampau). jika lelaki tidak mempunyai kedua atau salah satu, dia akan dicerca atau diperkotak katik kan oleh kaum sejenisnya. ego, pride, self worth seorang lelaki adalah tulang belakang kelakiannya. perbincangan ini adalah fakta terasing di mana pendapat perempuan dan tanggapan perempuan tidak akan diterima pakai langsung (korang(perempuan) dont know shit about being a man, so shut up and listen =p). among men, ego pride tu mesti ada.. dan men di sini adalah a collective number of people (yg lelaki laa.. duh~).

so secara sosial nya di kalangan lelaki, jika seseorang itu tidak mempunyai ego, atau tidak build up a wall of pride, dia akan mudah diperkotak katik oleh rakan lelaki yang lain. seorang lelaki perlu menegakkan wall of pride mereka sebab men will always face the power struggle dalam menetapkan kedudukan mereka dalam hierarchy sesuatu kumpulan lelaki. dalam erti kata lain, the struggle to determine the alpha(s) and betas. ke alpha-an seseorang itu akan menjadi multiplier kepada influence seseorang terhadap ahli kumpulannya. dan kenapa aku letak alpha(s), sebab alpha position tu akan sentiasa dishift mengikut keaadan semasa. contohnya batman ngan robin. batman tu alpha, robin dan gotham police tu betas.. tapi robin akan jadi alpha bila batman gi toilet dan robin bleh bagi arahan kat gotham city police. maka ketika itu, robin adalah alpha.

selain dari wall of pride.. seseorang lelaki perlu establish diri dalam pertandingan bantering among men. bantering here, pada yang tak faham adalah gurau-gurau kasar. gurau kasar yang melampau lampau, yang bleh buat orang terasa dan buat perempuan menangis tu. gurau kasar letak konek tepi muka orang pastu panggil soh dia toleh. gurau hinaan drop mengdrop tahap kau sampah paling tak berguna etc. you know, the usual stuffs lah... dalam semua ini, seorang lelaki harus endure dan gain the upper hand or the upper ground in it. make sure you'll not end up as the victim/losing side. di sini, confidence (atau super confidence ngan diri sendiri) akan dapat membantu anda untuk bertahan dan menyerang balas.

walaubagaimana pun.. im not saying here that being alphas is the best thing and being betas is bad. benda yang membuatkan sesuatu  group of men itu hebat adalah synergy between the alpha and betas. jika ianya tidak benar, masakan wujud phrases like 'dynamic duo', 'partner in crime', 'wingmen', 'batman and robin', 'sidekick' etc. the sharpest samurai sword needs a sheath... so an alpha without his betas would mean nothing (or would wreck havoc without control). hence ladies... sebab tu laa lelaki2 semua menjadi2 bila ada kawan2 dia... kalo sorang2.. he's a harmless kitten =D (im talking about normal sane man laa.. bukan psycho killers,serial rapers etc).

Thursday, February 17, 2011

Nostalgia musik remaja...

hari kekasih untuk aku adalah sama seperti hari2 lain. bezanya cuma hari tersebut akan kelihatan ramai orang menjual bunga2 dan hadiah2 cute dari 7E hinggalah ke tepian jalan. aku tak pernah celebrate atau rasa nak celebrate pun. dulu waktu belajar, mungkin lah sekadar membeli sekuntum bunga dari 7E buat teman ketika itu. and that's it (ye ke?). tapi for sure the last five six years.. v-day was nothing day for me. tahun ini... v-day dah jadi eeeeexxxxxxtraaaa special sebab band idola zaman remaja aku turun KL. (and of course sebab sekarang sudah ada cinta hati =D). 



the feeling was... nostalgic... contented.. relieved... satisfied... and percayalah. kat event tu ramai aku nampak lelaki yang menangis... sebab finally, dapat lihat, jumpa dan salam ngan idola remaja mereka (bukan aku ya!). bagi abg2 kakak2 yang kurang faham perasaan ni.. bayangkan kalau anda dapat berjumpa dengan Allahyarham Tan Sri P.Ramlee.. rasa nostalgic kan? macam itu lah rasanya buat lelaki2 dewasa yang nangis jumpa deftones ni... because semua orang kat situ membesar dengan music mereka. lapis2 bunkface, hujan semua ni mana mungkin faham... 10 tahun lagi.. lepas hujan dan bunkface dah ada anak dan jadi macam awie skarang ni, barulah faham agaknya. =D

Monday, February 7, 2011

Hero aku...

Hello kawan2.. ni salah satu hero aku. Maddox. ni one of his show, my fav.. enjoy!
so remember... UTDINYSTFU!!!



Saturday, February 5, 2011

Dengan dia...

hari ini.. aku nak sentuh sket isu komunikasi. komunikasi itu penting.. dan semestinya sangat penting dalam memelihara hubungan baik antara individu. dan sekiranya anda mempunyai individu yang significant.. your other half, memang sepatutnya kita amalkan komunikasi sihat. kadang bila kita tak berkomunikasi tentang di mana lebihnya, di mana kurangnya... kita tak tahu. kita semua tak boleh membaca perasaan dan fikiran pasangan kita (kita bleh rasa jaa cam kita tahu.. tapi ianya tak semestinya benar). jadi jika ada apa2... bicarakan. manusia waras dan rasional seharusnya mengambil imput komunikasi tersebut sebagai agenda utama dalam memajukan dan memperbaiki diri. tapi awas.. kadang ada manusia kategori yang lagi dilarang, lagi nak buat. lagi ditegah lagi betah menerjah.. (selalunya berlaku ketika berumur dalam lingkungan 16 ke 24 tahun). kalo dah besar panjang pun masih perangai camtu... mereka patut ditanam di dalam 'time capsule' dan korek balik bila diorang dah di'basuh' masa sket. hahahahha yang penting...

1) tak senang dengan sesuatu, bagitau
2) jangan ungkit mengungkit
3) bersama setuju dengan masalah dan bersama mencari penyelesaian (tak kira lah salah siapa pun)

dan akhir sekali... "sayang, i lebiu lah!!" (i know you'll be reading this kat muar tu kan? =p)