Tuesday, March 29, 2011

Kamen Rider Kepong...

okehhh... aku jeles ngan apek dua ekor ni. diorang dapat jadi kamen rider!! wahahahahah


Tuesday, March 22, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa..


no 1... ummi nazira tu hot! bwahahahha memang muka dia muka melayu abis lah. so i cant imagine kalo jumpa dia kat luar and dia cakap ala2 cheerleader(almost 60% ladies speak like this) dengan segala OMG dan whatevs nya. sure rasa pelik.. hahaah

ok ok ok.... back to our real discussion. merong mahawangsa was definitely among the best malaysian films yang aku tengok lah. tak banyak pun filem tempatan yang aku angkat sebagai best. langkah besar oleh industry filem tempatan. ramai orang2 lain dah buat review pasal movie ni. good reviews ada... bad reviews ada. aku... maleh nak cerita panjang2. overall it was a great movie tapi aku nak highlight several things:-
  • mano maniam(uncle chan from kopitiam) was using manglish rather than an indian accent english and it doesnt reflect Goa
  • overall use of english was a bit off
  • penulisan script masih sedikit mentah kerana ada lines yang tak masuk. lawak yg tak gelak. contah: "we're going to show the pirates how ugly they are". hmmm... rasa macam aku patut gelak, tapi aku tak gelak.
  • kebanyakan pelakon pembantu tidak cukup menjiwai watak: awek hot goa tu paling obvious.
  • depth penggunaan language masih jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan PGL (puteri gunung ledang). you have to admit tiara was top notch. m. nasir.. takleh nak cakap apa laa.. hang tuah! dan even the gusti adipati punya acting, language-wise pun mantap!
  • dissapointed dengan musical arrangement sebab sesetengah scene tu.. lagu nya tak masuk. example scene view pantai after first skirmish penuh mayat. lagunya... penuh semangat macam hero baru nak naik kuda gi lawan. WTF?? waktu credit role.. lagu epik2... tiba suddenly masuk lagu anuar zain macam edit cut and paste guna windows movie maker saja. apa tu weihh??? -_- aku expected more in terms of the musical score sebab satu... KRU kan orang music? colabo plak ngan philharmonic.. kenapa perincian secukupnya tidak diberi?
  • scene bonding merong dengan marcus kat atas kapal lawan pedang tu was REALLY awkward. aku tau diorang nak buat scene ala2 'bromance'. tapi it turns out to be something cheesy and borderline gay!
yaaaa.. aku memang banyak komen.. tapi ini bukan kondem. ini constructive feedback. aku benar2 harap orang2 yang bikin movie ni baca feedback aku supaya diorang bleh improve dan bikin more movies yang bleh buat aku bangga. sila buat lagi pls? =)

Wednesday, March 16, 2011

Kalaulah...

Kekasih: sayang... handbag saya dah rosak lah =(
Farhan: oh ye ke?? anniversary kita dah dekat.. alang2 cari baru yang best lah ye?
Kekasih: a'ah anniversary lah.. handbag apa ye?
Farhan: awak, haritu saya nampak bag LV ni.. lawa lah. it'd suits you nice i think
Kekasih: oh, ye ke?
Farhan: a'ah.. jom lah gi beli.
Kekasih: ehh.. nanti dulu... bagi i tengok kat metrojaya dulu ye. kalau2 ada handbag lain yg i berkenan
Farhan: *muka terkejut


kalaulah begini wahai tuan tuan dan puan puan... ku bilang kalauuuu....

***backstory
Farhan bukanlah seorang(atau anak) dato', tan sri, kerabat atau dato sri dan semestinya belum datuk lagi.

Tuesday, March 15, 2011

Old school western revival...

aku bukannya selalu sangat review pasal filem. bagi aku best ke tak best a movie itu bergantung pada tanggapan orang yang menonton nya. tak kira lah berapa juta hujah aku highlight pasal betapa buruk/bodoh/bangang/useless nya cerita2 mo-haiiiiideen tu... tetap akan ada gak orang gi tengok kat wayang. tetap duit dia masuk gak. so buat apa abiskan air liur bercakap/penatkan jari type. betul idak? apa yang aku lebih suka adalah bincangkan isu2 atau genre2 cerita yang bagi aku interesting supaya boleh dikongsi bersama dan mungkin kamu kamu akan dapat turut berkongsi pendapat dan point of view korang. lebih berguna bukan?

waktu kecik-kecik dulu, aku sangat suka westen movie. bukan filem barat in general, tapi filem koboi lahhh.. all the gun slinging.. outlaws and 'man with no name' sangat appealing. dari dollars trilogy (fistful of dollar, for a few dollars more and the good, the bad and the ugly) sampai lah ke unforgiven... dan semestinya BUKAN brokeback mountain. smalam aku pergi tengok cerita Rango.. and yes, i went out of the cinema as one happy child. yeap, aku rasa macam im back when i was a child enjoying all those cowboy acts. tapi bukan koboi macam woody dalam toy story tu lah. cerita rango ni memang tembak tepat2 kat soft spot cerita koboi aku... and yes, sedikit sebanyak aku rindu cerita camni. skarang dah takde sangat dah cerita koboi2 yang best ni. nanti akan keluar cowboy & alien (yess koboi dengan makhluk asing) starring hans solo dan james bond (harrison ford & daniel craig). aku a bit skeptical skit bab ni... tapi tengok lah how it'd turn out nanti... tapi for the time being... im happy with Rango. and yes eventhough rango tu animated, it's not a kiddies movie. so tuan2 dan puan2.. takyah la bawak anak2 anda yang takleh handle tengok tenggiling kena gilis ngan kereta ye?

Monday, March 14, 2011

Barang baik...

Kalo ko tau ni apa... high five satu kali!!! welcome to the club! hahahahaha

Thursday, March 10, 2011

Aku suka klinik gomen...

seronok okay... memang seronok. sebab ituari aku gi cabut gigi garham aku.. kena cucuk ngan picagari yg dihandle ngan dua tangan.. dan dia tekan bukan dengan ibu jari.. dia tekan ngan tapak tangan tau! kena henjut2 kepala and all.. seronok! nak ditambah lagi keseronokan tu... it turns out diorang tertinggal serpihan and one root. YES, terrrrrtinggal. =D ni aku baru balik dari dentist again. gi cabut the root yg terrrrtinggal tu. and went all over again with the jarum and the henjut. and yes.. ini semua untuk servis berharga rm2. terimakasih klinik gomen! =)



and yes! orang-orang kat situ layak kena dropkick!

Tuesday, March 1, 2011

To fellow friends doing their research dissertations...