Tuesday, 26 April 2011

Bila lelaki menangis...

yeaa yeaa... aku tau, aku memang selalu me war2 kan kemochoan lelaki. betapa lelaki itu gagah and all. boys dont cry.. tapi aku juga sedar yang segagah-gagah lelaki pun. ada masanya dia hanya seorang lelaki. he's only a man. bukan semua benda lelaki boleh drop kick and get over it cam tu jer. dan seperti kata2 mendiang bob marley, no woman no cry. selalunya, lelaki hanya akan menangis when nobody's around. contoh terbaik ialah dalam toilet, ketika mandi atau konon2 urusan lain. bila matanya merah keluar dari toilet, bleh jawab "owhh... shampoo masuk mata tadi". bagi perempuan perempuan yang berjaya buat lelaki menangis di public, tahniah! anda memang hebat sebab anda dah berjaya melumatkan ego seorang lelaki. dan ingat jugalah... bila kamu berdepan dengan lelaki lelaki yang berego tinggi ni, sebenarnya hasil dari kraf'tangan' perempuan jugak. bila ego dilumatkan, diorang akan pacak dinding yang lebih tinggi the next time. hati dikeraskan setakah dua lagi. ini overgeneralization.. tapi kebanyakannya itulah isunya.

apa? bila last aku menangis? hmmm... bila last aku menangis memang mustahil laaaaa aku nak share ngan korang. hahaha jangan HARAP! tapi first time aku nangis in public, boleh laaa kot aku cerita. dont worry, aku takkan loya buruk lah ngan korang cakap 1st time aku nangis time aku baby dulu. ni betul2 nye cerita lah.. it was back when i was in secondary school (aku tak ingat exact years sebab benda2 sedih aku slalu mental block kan the details). yeap, primary kita skip lah ye? tu kira budak2 lagi. waktu tu aku terima berita kematian arwah atuk aku. all the way, aku play it cool. macam takder perasaan. unmoved. just buat dono jer.. konon2 dah besar, ta perlu kot nangis walaupun orang lain semua dah sedih kaw2. aku cuba be a 'man'. cuba yerr.. dan bilamasa aku sampai di hospital.. still lagi maintain. "owhh.. atuk dah tak ada.. atuk dah ada kat tempat lebih baik dengan Allah" adalah mantra aku time tu. dan bilamasa aku tengok jenazah atuk aku.. barulah bergoyah hati aku. bilamasa nurse menyelak kain melitupi muka jenazah atuk aku... wajahnya sayu lembut dan mata terpejam. dan ketika itulah... bagi disentap oleh seluruh liang urat aku.. aku rebah dalam tangisan. atuk kesayangan aku dah tak ada... selama-lamanya.. okay... aku taknak tulis the details.. korang agak2 sendiri lah ye? hahahah *sapu air mata setitik kat mata.

kawan2 (yg jantan ye), tak salah kalo air mata kita jatuh. kita manusia. tak salah kalau kita hiba, kita bukan the only one yang perlu tanggung beban perasaan itu. ada masanya 'drop kick' bukan penyelesaiannya. tapi jangan lah gunakan air mata tu sebagai senjata untuk memanipulasi orang. yang tu biarlah cik gadis cik gadis jer yang pakai... okay? =D

13 comments:

bella dela rosa said...

hahah cool

Anonymous said...

Nangisla...nangisla...nangisla... maybe parent salah bg nama laa tu...(Ahmad Albab).
Drp,
WanLau

hana_lalalala said...

u ok? lama tak cerite2

Azzam?? said...

bella: yeah.. we're cool..

wan: hahaha nangis laa nangis laa!!

hana: semestinya okay best the best! hahaha =D excited, dah tak lama dah ni

hana_lalalala said...

hehehe good luck!!!!!!!! nanti nak tengok pics okay

Azzam?? said...

apa tengok pics je? sila hadir! =D

hana_lalalala said...

tunang kan? i hadir nanti kawin la. when is the date yea? hantar la kad kawin tau nanti

Anonymous said...

Azzam, Bila? Majlis kat mana?
Drp,
WanLau

Anonymous said...

you and your macho pride. menangis sbb kehilangan datuk, family members itu perkara biasa. i cut my fckng finger if you never cried over a woman man.

Azzam?? said...

kan aku dah cakap... no woman no cry. tapi jangan harap arr nak cerita. =D

majlis 7/1/2011 kat putrajaya. rilex arr.. lambat lagi.. nanti aku jemput korang betul2 =p

hana_lalalala said...

eh??? 7 / 1/ 2011 dah lepas? dah kawin ke?

Nur Farhana Chao said...

7th January 2012 ye sbenarnya. azam has problems remembering dates. -___-

hana_lalalala said...

hahahah okay