Saturday, 18 September 2010

Apa itu jelita?

kawan aku pernah bertanya... apakah itu wanita jelita/cantik/hot di mata aku. selalu aku jawab simple jer.. kate beckinsale dalam cerita click. itulah dia definisi cantik bagi aku. kemudian kawan aku meminta aku untuk mengolah... dengan secara lebih mendalam. well.. susah nak put on words rasanya.. sebab bila aku nampak, aku just tau.. dia tu 'my type'. hmmm... tapi di sini aku bukan nak berbincang pasal my type. aku nak berborak pasal apa itu cantik... secara general bagi aku.

rule no1
perempuan itu tidak terlalu beriya-iya bermain dengan make up pun, dah lawa. muka flawless tapi sebab foundation 1inchi buat apa? natural lah... selesakan diri dengan who you are. kalo nak contoh.. muka macam lisa surihani tu... aku rasa... tanpa make up, sangat lah cantik.. dia tak perlu berusaha pun sebenarnya.

Figura 1.1 muka hospital surihani.. tak perlu berusaha pun cantik

 rule no2
pemakaian yang kena dengan shape badan, ada citarasa dan tidak kelihatan seperti budak sekolah menengah yg masih memakai pakaian yang dipilih ibubapa (yang selalunya dibeli di tesco atau giant). certain type of baju sesuai dengan certain body shape.. kalo kamu tu 'hugable' jangan la pakai macam sarung cempedak. pastu rule simple... panjang pendek. kalo baju dah 'kurang' bahagian bawah mestilah panjang dan cukup.. kalo bawah nye pendek.. atas kena laa panjangkan. kalo atas bawah pendek = cheap. so elakkan memakai tube dan hot pants.. macam pelacur jer kat mata aku ni... at least put a jacket on laa deyy.. yang bertudung plak... sila refer sini.. usaha sket.. explore! tudung bawal, seluar jeans yg bercawat besar beserta t shirt lengan panjang kamu tu.. buruk benor! =p



Figura 1.2 the DOs and the DONTs

Figura 1.3 contoh awek bertudung yang berjaya

rule no3
wangian itu bagus... tapi jangan sampai jadi mobile lovely lace. setiap kali aku lalu depan kedai tu... terus pening kepala.. rasa nak muntah pun ada jgak. so, faham2 lah ye?

Figura 1.4 too much of a good thing is BAD as well!

rule no4
dan inilah rule yang paling penting.. HUMBLE!! susah giler aku nak jumpa perempuan yang hot tapi humble. mesti nak ada attitude... mesti nak bitchy abis.. mesti nak buat perangai sundal.. mesti nak guna the beauty untuk manipulate orang (salah satu, kombinasi atau kesemua sekali!). kalo yang betul cantik tapi ada perengai camni aku pangkah... yang perasan cantik dan perangai camni... lagi lah hina di mata aku.

Figura 1.??? yang ni takde gambar yang mampu menggambarkannya =p

haaa... settle.. inilah dia cantik/jelita kat mata aku. kalau any perempuan bleh comply to 4 rules ni... aku rasa dia memang layak digelar hot yang sebenarnya. bukan hot/cantik/jelita secara superficial sahaja.

*nota kaki - yeap, aku pun memang tak hensem.. so jangan bimbang. dan ingat, key word di sini.. MATA AKU!

20 comments:

Lein Nazir said...

aku...aku?....hehehe
entry ko ni sgt OMG!! Wonder what made you wrote this entry

hana_lalalala said...

Hihihi i dont wear make up, so i pass rule no 1. I rase i padd all the rules kut hihihi (i perasan i know)

Azzam?? said...

lein: hmmm... ko rasa ko lulus ke babe?? =p

hana: -_- well.. generally yeah.. specifically.. no! bwahahah *gelak jahat*

Lein Nazir said...

Hmm aku prnh ke ambil kesempatan terhadap ko? Hahahaha....mungkin dulu kot...aku cuma cari ko as a shoulder to cry on...hehehehe
Tp sekarang tidak lagi....kan?kan?kan?

Anonymous said...

Agree dgn Azzam,klau aku ikutkan rule2 ko nih...sampai skarang le aku X kahwin lg. Jwp utk Lein: Azzam tulis entry nih sbb nak jelaskan nape dia X kahwin2 lg sampai skarang. Dia tunggu wanita yg comply all the 4 rules all the time. Klau ko jumpa awek yg mcm nih, aku pasti jealous sgt2 jealous...

Anonymous said...

Sorry lupa nak mention Anon: WanLau

Azzam?? said...

dah jumpa... tapi awek orang. bwahahahahahah =D

verdict: stay single sudeyyhh

Anonymous said...

Aih...awek org aje...Nape ko X kebas? Awek ko kan org kebas?
Ko rasa lps dia jd bini org nanti adakah dia akan stick to all the 4 rules all the time???
Drp,
WanLau

Azzam?? said...

sorry babe... gua tak kebas awek orang.. i not that low. lepas jadi bini.. kena jgak stick to the 4 rules.. kalo tak aku akan 'sekolahkan' dia nanti!

but actually ramai jerr yg lepas 4 rules ni... ni kan generally speaking jer. .

Anonymous said...

Alamak...sociology aku failed, kurang bersosial, social scope/pendedahan melepak sesama rakan2 sgt kurang...oleh itu, jarang bertemu aweks yg comply dgn rules nih except wife aku...tupon rules no.4 not all the time.

Prinsip ko Xkebas awek org mmg teguh. Does it means klau awek tu kena dump,ko akan jd hero yg sudi mengahwininye?

Azzam?? said...

lahh.. apsal kalo awek kena dump ni keji ke? tak pun.. tapi aku tak suka 'cucuk line' time orang itu masih mempunya kekasih. aku kan pantang pompuan yg macam monyet, takkan lepaskan dahan lama selagi tak dapat dahan baru. aku lebih suka yang lepas dahan... lepak chill kat atas tanah dulu.. ko faham tak metafora aku ni wan? =p

Anonymous said...

Ye,aku faham. Biasenye awek keji aje yg kena dump,X pun lelaki keji yg dpt awek lain yg dump pompuan tu.Aku pun ada pengalaman kena dump,tp masa tu mmg aku keji pun. Wanita nih kaum lemah yg sentiasa seek for security, jarang2 jumpa aweks yg sanggup chill atas tanah sbb diorg da selesa bergayut di dahan.
Drp,
WanLau

Lein Nazir said...

Wan : ayat ko ni sgt klakar 'Aku pun ada pengalaman kena dump,tp masa tu mmg aku keji pun'. Hahahaha....

Aku prnh kena dump, tp laki tu xde pon awek lain, adakah maknanya aku yg keji? hmmm......

Azam : Masa aku single lama aritu ko xde pon ngorat aku? hehehehe....:p

Anonymous said...

Lein:X silap aku org yg melabel 'aku' keji, aka 'Apek Keji'. Sebenornye aku pun X pasti mengapa? Sgt setuju,mmg kelakar. Tp itu semua pengalaman berharga. Terima kasih kpd yg suka melabel org lain.
Lein lg(aku jwb bg pihak Azzam):Mungkin masa ko single lama aritu sbb Ko X bg hint yg jelas kot. Azzam:Sila komen sket...
Drp,
WanLau

Azzam?? said...

komen? lahh... kita kawan-kawan takkan laa nak mengawan? platonic r'ship. tapi kalo back then ko nak aku jadi bf ko.. apsal tak bagi signal?

Lein Nazir said...

Hahahaha aku xnak ko jd bf aku...aku just nk tgk cmne ko nak ngorat aku...hahahaha mesti rs klakar gile

Azzam?? said...

of course lerr.. ko ada boobs ke tak.. tak pernah jadi isu untuk aku. kawan tetap kawan. benda cam bf/gf ni.. tak kemana pun. suami isteri, baru laa at least heading somewhere.. at least ye? nothing is certain in this world.

Anonymous said...

Hahahaha..."ko ada boobs ke X" mmg kelakar...ahakhakhaks (gelak keji).
Biasanye org2 keji mmg kena dump...mmg patut pun org2 keji yg masih X sedar diri nih terus tersisih...hehehe (gelak insaf).
Agree dgn Azzam, komen yg bernas, kawan tetap kawan...X kemana gunung dikejar "ko ada sebesar gunung ka?" ahakhakhaks (gelak keji lg). Astaghafirullah...(insaf lah)
Drp,
WanLau

Charlie Viers said...

bitter jugak post ini hehe

Azzam?? said...

aku kan bitter man.. superhero nye level! =D