Tuesday, 14 April 2009

Aku hidup dalam tong sampah..!!

aku tak tau laaa kalo korang tak hidup zaman ni. tapi as we grow up back then, semua budak-budak wajib pernah tengok sesame street (dan ada versi bahasa melayu a bit later called taman sesame). yeaa yeaaaa... aku pernah tengok dan layan cerita kanak2, dan time tu memang patut pun.. sebab aku memang kanak2.. tapi barney memang aku tak pernah suka ahh.. menggelabah ayam!!! (walaupun barney sebenarnya dinosaur) lagu2 barney terlalu cheesy walaupun aku ketika itu baru darjah dua (note that aku ada abang dua ekor, yg dah suap aku dengar helloween, iron maiden ngan faith no more dari kecik lagi). deaatthhh to barneeyyy!!!!!!!!!!!

Figura 1.1 Kill, kill, kill!! Die!! Die!! Die!!!
photo taken here


Figure 1.2 Lets smoke that annoying purple dinosaur!! xD

okay.. kembali kepada isu kita. dalam sesame street, walaupun ianya dipenuhi dengan warna warni muppet yang ceria.. mereka tak cheesy dan memenyampahkan(sangat). watak kegemaran aku semestinya oscar the grouch! dalam keceriaan superficial 'taman sesame' tu, ada jugak satu character yang hidup dalam tong sampah, emo, meraban, rebel dll. dialah merupakan role model aku ketika aku masih budak2 dulu.. aku punya hero!! tak salah rupanya aku pilih hero zaman kanak2 ku.. sampai skarang dia masih cool eh.. xD

Figura 1.3 Oscar the grouch, hero usia mudaku...


Figura 1.4 Grouch anthem, untuk para grouches sedunia!! xD

* owwhhh.. extra extra tambahan, tambahan.. bagi aku (now that im older), aku respect gak laa by apa yang people behind sesame street buat by adding oscar in their cast. oscar ni macam memainkan role 'conflict theory' dan memberi sedikit idea tentang ketaksempurnaan yang sempurna. mereka tak sugarcoat rancangan kanak2, instead give them the reality, yg dalam dunia ada ramai orang yang different.. sedikit taste on 'the dark side'. in another word, mengajar kanak2 pasal toleransi.. perbezaan antara individu dan menghormati gaya hidup orang lain yang berbeza. kudos to them! ada korang nampak character yang macam ni dalam, eyy el ooo en giii.. ALONG? tak kan??

7 comments:

izfelani said...

percaya atau tidak, aku slalu tak buang sampah dlm tong sampah sbb aku takut si oscar ni akan kluar tibe2.aku takot wei die ni

Azzam?? said...

hahahhaa... ko takut ngan oscar?? giler ahh.. =p aku suka gilerr kot... especially bila dia nyanyi lagu i love trash dia tu... cool dowhh.. kat you tube ada.. aku malas nak sumbat video banyak2 kat sini.. xD

hana_lalalala said...

reply to your comment: of course not azzam.why would u think that? mansfield park is another one of miss jane auten's work. it's ok. not marvelous or anything. just ok.

hana_lalalala said...

i watched sesame street too. but my fav character is big bird and cookie monster. when i was a child, my dad took me to see big bird himself. and my mum said i suka gile!!! hahah

oh what about bert azzam? the one yg kening tebal tu? hahaha

barney pun i watched juga. i suka juga.... love the song. ngehehhehee

Azzam?? said...

arrghhh!!! death to barney!! that damn dinosaur should be extinct!!

bert & ernie okay gak... bleh layan arr... rubber duckie! xD hehehe

LIYANA said...

hahahaha....gelak guling2 sbb ingat what a grouch oscar was...hahah

org ketuk2 tong sampah tuh pon xkuar2...haha

cookie monster pon cool ape!!
and the vampire!
and elmoooooooooooooooo

sesame street rules my childhood yearssss

Azzam?? said...

erghhh... liyana.. elmo?? errghh!! tu pun wajib kena bunuh gak tu macam barney!! wahahahahaha xD