Wednesday, 25 August 2010

Cuba kau fikirkan...

Ko tak rasa segan ke... bilamasa duit dalam bank berkati-kati... kereta ko dah sebesar kereta CEO company atau mungkin dah boleh beli rumah semi-D.. dan kau masih belajar dengan duit biasiswa kerajaan. mungkin kau memang pandai.. mungkin juga orang bijak seperti kamu memang mampu membawa perubahan dalam sektor kerajaan. tapi mungkin ianya lebih afdal kalau biasiswa itu diberi kepada mereka yang kurang berkemampuan. bilang sama abah kamu.. "hantarlah saya belajar dengan duit kita sendiri kerana anda mahu kebebasan dan tak mahu terikat". kalau sudah mampu... tidak perlu membolot lagi...

bukan marah, bukan mengutuk.. tapi bukankah lebih baik kalau begitu?

9 comments:

Danial Ikhwan Jaafar said...

aku faham sentimen ko. aku pon ada rancangan nak start 'menabung' untuk anak aku punya plan pendidikan. ceh..jauh plak aku memandang ke depan..

Azzam?? said...

of course.. aku pun dah start menabung gak.. isu ni aku bukannya bangkang keras sebab aku tahu... kawan2 aku walaupun diorang berada.. diorang study bersusah payah untuk dapat scholarship. diorang memang layak... cuma aku rasa alangkah lebih baik kalau mereka lepaskan scholars tu kepada mereka yang kurang berkemampuan.

Anonymous said...

Masalah orang yg meluluskan pinjaman/biasiswa itulah yg sengal...mesti ada kriteria kelayakan pemohon, klau pemohon X layak...reject aje. Tp biasanye yg layak mohon tu yg direject dgn alasan pencapaian akademik mereka rendah.
Biarlah dah rezeki dia melimpah-ruah...mmg elok jika smua org bertimbang-rasa, tp bila dah dpt duit, jarang2 kita fikirkan kebajikan org lain.
Drp,
WanLau

Azzam?? said...

well... mungkin aku terlalu idealistic tentang benda ni.. terlupa yang manusia ni memang nature nya optimist... selagi aku lubang, peluang, cable.. semua dia nak.. yang meluluskan tu.. yeahh.. memang patut ada criteria... tapi kalau 'cable' nya besar.. they cant really say no. =)

Anonymous said...

Back to good networking, rapport, soft-skills. Klau kau mahir, bijak menangani situasi, peluang X mungkin akan dibiarkan begitu shj. Itulah manusia.
Drp,
WanLau

Aisya J said...

True that :)

hana_lalalala said...

Agree... 99% hihi

Azzam?? said...

aisya: =) that's just how the world is.. sadly

hana: apsal 99% jer? mana pergi lagi 1% hana?

hana_lalalala said...

reserve... hehehe