Wednesday, 23 February 2011

lelaki, ego dan self confidence...

ramai mungkin tidak bersetuju dengan aku.. atau mungkin mempunyai sedikit perbezaan dari segi pendapat dan point of view (peduli apa.. ni blog aku). secara natural nya.. lelaki akan dikaitkan dengan ego dan self confidence (yg kadang2 terlampau lampau). jika lelaki tidak mempunyai kedua atau salah satu, dia akan dicerca atau diperkotak katik kan oleh kaum sejenisnya. ego, pride, self worth seorang lelaki adalah tulang belakang kelakiannya. perbincangan ini adalah fakta terasing di mana pendapat perempuan dan tanggapan perempuan tidak akan diterima pakai langsung (korang(perempuan) dont know shit about being a man, so shut up and listen =p). among men, ego pride tu mesti ada.. dan men di sini adalah a collective number of people (yg lelaki laa.. duh~).

so secara sosial nya di kalangan lelaki, jika seseorang itu tidak mempunyai ego, atau tidak build up a wall of pride, dia akan mudah diperkotak katik oleh rakan lelaki yang lain. seorang lelaki perlu menegakkan wall of pride mereka sebab men will always face the power struggle dalam menetapkan kedudukan mereka dalam hierarchy sesuatu kumpulan lelaki. dalam erti kata lain, the struggle to determine the alpha(s) and betas. ke alpha-an seseorang itu akan menjadi multiplier kepada influence seseorang terhadap ahli kumpulannya. dan kenapa aku letak alpha(s), sebab alpha position tu akan sentiasa dishift mengikut keaadan semasa. contohnya batman ngan robin. batman tu alpha, robin dan gotham police tu betas.. tapi robin akan jadi alpha bila batman gi toilet dan robin bleh bagi arahan kat gotham city police. maka ketika itu, robin adalah alpha.

selain dari wall of pride.. seseorang lelaki perlu establish diri dalam pertandingan bantering among men. bantering here, pada yang tak faham adalah gurau-gurau kasar. gurau kasar yang melampau lampau, yang bleh buat orang terasa dan buat perempuan menangis tu. gurau kasar letak konek tepi muka orang pastu panggil soh dia toleh. gurau hinaan drop mengdrop tahap kau sampah paling tak berguna etc. you know, the usual stuffs lah... dalam semua ini, seorang lelaki harus endure dan gain the upper hand or the upper ground in it. make sure you'll not end up as the victim/losing side. di sini, confidence (atau super confidence ngan diri sendiri) akan dapat membantu anda untuk bertahan dan menyerang balas.

walaubagaimana pun.. im not saying here that being alphas is the best thing and being betas is bad. benda yang membuatkan sesuatu  group of men itu hebat adalah synergy between the alpha and betas. jika ianya tidak benar, masakan wujud phrases like 'dynamic duo', 'partner in crime', 'wingmen', 'batman and robin', 'sidekick' etc. the sharpest samurai sword needs a sheath... so an alpha without his betas would mean nothing (or would wreck havoc without control). hence ladies... sebab tu laa lelaki2 semua menjadi2 bila ada kawan2 dia... kalo sorang2.. he's a harmless kitten =D (im talking about normal sane man laa.. bukan psycho killers,serial rapers etc).

6 comments:

Nur Farhana Chao said...

Batman mana ada pegi toilet! He has the bladder of steel! Awak pernah nampak Batman pegi toilet? Ada pernah terdengar orang2 bercerita dia pegi toilet? Tak de kan...

Azzam?? said...

bruce wayne pergi toilet lah!!

Anonymous said...

Batman kencing dlm kete dia laa, Bat Mobile kan canggih, ada salur dlm cockpit dia yg disambungkan pd steel bladder Batman mengalirkan urine tu sbg booster pd enjin turbo Bat mobile, api ekzos akan menyala lbh marak slps Batman membebaskan khasiat urine nye...sbb tu Batman X pernah gi toilet.
Drp,
WanLau

Azzam?? said...

such lenghty solution for such small business. kenapa batman takde button bukak je spenda luar dia tu and kencing kat lorong blakang atau atas bumbung orang je? kan senang tu! =p

Anonymous said...

Utk membuktikan aku lah jejaka alpha. Small business eh...klau urin ko terkena sluar sbb X tertahan atau awek ko nak ter'tut' tp X jumpa tandas nanti, ko tahulah such a small business can turn to disasters. (Ko&pasangan akan bersyukur sbb bleh pee aje dlm kete)
Drp,
WanLau

Azzam?? said...

aku tau dowwhh... batman nye bladder ada filter recycle air tu buat air minum yg lalu macam straw ke mulut dia. sebab tu bila kejar2 penjahat, dia pancit, kita tak pernah nampak dia minum air! =D