Monday, 6 June 2011

Kejadahan rambut strikes back..

yeapp... aku nak cakap pasal rambut. and yeap aku nak cakap pasal rambut lelaki. rambut pompuan dah berkati2 magazine keluar tiap2 minggu just pasal rambut korang. so skarang duduk diam2, dengar aku cerita pasal rambut lelaki. aku pernah cakap pasal ni dulu.. yeap dulu aku cakap dengan terlalu bersandar dengan emosi tapi kali ni aku nak olah dengan lebih teliti. aku memang tak pernah faham kenapa orang selalu biased for rambut pendek for men. walhal, rambut pendek ini adalah budaya barat yang telah diangkat oleh kita. budaya pinjam. budaya brainwash barat dimana ianya sekarang secara universal nya semua orang cakap lelaki MESTI rambut pendek.

walaupun kita telah di brain wash, subconsciously kita tau... dulu-dulu.. lelaki pun rambutnya panjang. tak percaya?? pergi laa tengok balik cerita2 melayu zaman sebelum jajahan barat. rambut lelaki semua panjang2 belaka. merong mahawangsa, rambutnya panjang. dalam cerita puteri gunung ledang... hang tuah rambutnya panjang... alahh.. hang tuah yang "tak melayu hilang di dunia tu" laa... so secara adatnya bukankah kita patut mencontohi dia dari mencontohi pak salleh yang datang dengan kapal meriam senapang menjajah kita?

tak payah contoh melayu sahaja... orang china dulu pun rambutnya asal panjang. tak percaya? tengok laa cerita wong fei hong tu.. fung sai yuk ke... ip man ke... rambut orang china asalnya botak depan dan ponytail yang sangat panjang. orang jepun pulak... tocang itu adalah honor seorang selaki dan lelaki yang tak bertocang umpama lelaki yang telah dirampas maruahnya (especially samurai).walaupun kita dah maju.. dah modern.. maka harus sangat kah kita ikut gaya rambut 'modernisasi' ini? kenapa semua orang sibuukkkk sangat dengan benda ni?

aku a bit reluctant kalo nak discuss dari sudut agama sebab knowledge aku pun tak ke mana. tapi blogger lain refer to hadis, read here yourself. tak ada salahnya berambut panjang selagi tidak menyerupai perempuan.so.. nak tanya sket... ni nampak macam pompuan ka???

sila bersihkan persepsi cetek anda tentang rambut lelaki okay?

10 comments:

adibah said...

eleh alasan taknak potong rambot. hahahaha!

hana_lalalala said...

lelaki nak rambut panjang tak dosa lah. its ok. even nabi pun rambut panjang (please correct me if im wrong. i ada terbaca ni somewhere)

anyway, dah panjang tu, jgn la berdandan mcm perempuan. ikat piggy tails ke, braids ke, tu dah mcm perempuan. thats all.

:)

Azzam?? said...

alasan?? ini hujah padu lagi padat laaa... gua tak main alasan2 weihh..

hana: betu betul betul..!! =D

Anonymous said...

I follow...
Cuma my personal view for my own 'Rambut': klau pjg ia membuatkan aku 'RIMAS', gatal2/geli2 kat leher, ganggu mata, kena rajin2 cuci rambut (sbb bg si pemilik rambut pjg yg malas & tidak terurus tu busuk & selekeh)
Drp,
WanLau

Lein Nazir said...

tp kalo rmbut tu dh smpai tahap serabai...ko rs hensem ke?

Azzam?? said...

bleh tahan arrr hensem... sampai dah nak bertunang dah laa ceritanya.. =p

Lein Nazir said...

I don't see the connection between handsome and engaged...

Anonymous said...

Klau engage ada kaitan dgn handsome, kiranye aku lbh handsome dr ko le Azzam ek, sbb aku da kahwin.
Drp,
WanLau

Azzam?? said...

okeh... aku effectively tarik balik statement aku tu... =p hahahah

adibah said...

aku tatau mana nak post benda ni. lgpon efbi kena block. so aku post kat sini. review feveret muvi aku tahon ni!

http://hapacrita.blogspot.com/2011/06/review-filem-kl-gengster.html