Thursday, 23 July 2009

Keadilan jantina...

pernah sekali ketika bermain truth and dare bersama kawan2, aku disoalkan satu soalan yang agak susah untuk aku jawab. "Azzam, kenapa you selalu kejam sangat dan kurang sensitif dengan perempuan?". dan aku yakin.. ramai juga wanita2 yang 'terasa' dengan aku... yang insecure bila im around.. ko tau2 je laaa bila mulut si azzam ni akan keluar kan a simple and direct truth yang diorang in denial. well, sekiranya aku tidak true dalam aku nye 'game', aku bleh je jawab sambil lewa. bagi jawapan serkap jarang yang misleading ke.. apa2 lah to just play their heads. ramai yang bertanggapan bahawa aku berdendam dengan kaum hawa kerna pernah dikurniakan ex-girlfriends yang hmm... *memikirkan ayat yang paling politically correct* hmm... factually unencumbered or reality challenged... tapi, seingat aku.. aku memang macam ni sejak sebelum ada awek lagi.. so.. it's nothing personal.. it's just the way i am.

to tell the truth.. aku sebenarnya seorang feminist.. aku percaya bahawa perempuan dan lelaki diciptakan sedikit berbeza tetapi harus dilayan dengan sama adil. jika seorang lelaki boleh menjadi leader.. seorang perempuan pun bleh menjadi leader.. tetapi boss perempuan tersebut haruslah memmpunyai the balls.. okayy.. itu statement sexist.. rephrase.. the guts to go and challenge people yang membuli subordinate dia.. membela nasib... demand hak.. and be strong. tak kira lah ko perempuan ke.. laki ke.. if you're a leader, it should come naturally. bukannya duduk sembunyi di balik meja, tunduk dan angguk kemudian menangis dan beremosi terlebih-lebih.

aku yakin aku seorang feminist... sebab sekarang kita dah dapat lihat banyak genderless terms yang diusulkan dan mula digunakan. seperti wujudnya perkataan 'hir' yg berfungsi sama seperti 'him' atau 'her' yang tidak merujuk kepada mana2 jantina. 'mandkind' di tukar kepada 'humankind'.. dan sebagainya.. aku sangat setuju.. maka.. ayat2 lain yang gender biased seperti 'ladies first' juga harus dibuang... kerana ianya sangat sexist.. begitu juga dengan perkataan 'dayus'.. satu perkataan sexist yg oppressive terhadap kaum lelaki... tiada keadilan di situ.. jika lelaki penerajang lelaki.. it's okay.. kenapa pulak lelaki takleh penerajang perempuan? di manakah keadilan itu?? kenapa dia perlu di 'label' sedemikian rupa and dicerca masyarakat??

maka benarlah aku seorang feminist.. di mana aku melayan semua orang dengan cara yang sama.. tak kira lah kau lelaki ke.. ko perempuan ke.. kalo dengan lelaki, normalnya aku akan main kutuk2 kejam untuk bergurau... perempuan pun sama laa.. kalau dengan lelaki aku sarcastic, perempuan pun.. sama jugak lah.. kalo dengan lelaki kalo salah yg bodoh aku bambu.. maka perempuan pun aku bambu lah.. kita sama saja kan?? keadilan antara jantina.. iya.. ianya bukan sesuatu yang mustahil.. dan ia patut bermula dengan anda!! =D hehehehehe

owwhh... extra.. extraa... sila jangan berpandangan serong terhadap wanita2 yang tidak memotong atau mencukur bulu-buluan di bandannya (termasuk ketiak, misai nipis, bulu kaki atau bulu hidung) kerana jika lelaki melakukannya, ianya adalah sesuatu yang normal... kenapa perempuan harus di label dengan benda negative bila mereka memilih untuk tidak berkawan mestra dengan mata pisau atau cecair waxing? bukalah minda anda.. keadilan ada di depan mata..!!

*kepada mereka mereka yang tidak mengenali aku secara rapat, untuk pengetahuan anda.. saya sedang BERGURAU... tapi seronok jugak kan bila kita fikir benda2 macam ni?? =p

9 comments:

fynn jamal said...

satu:
tu sebab aku tak hingin klik sini. aku dah HAGAK kau upload gmbo swak. kau sial.

dua:
aku pompuan. dan aku fak pompuan tak cukur bulu ketiak. lawa tak lawa aku tak peduli. tapi fak org ketiak busuk.

tiga:
yu mai bitch, beeyotch!!

Azzam?? said...

gahahhahaha... banyak lagi dowhh gambar sarawak.. nak tengok?? xD

Anonymous said...

Feminist...aku nak menyampok skit,lps pengalaman aku menemani wife yg sdg berjuang melahirkan zuriat ku...SubahanAllah,Insaf siot. Membuatkan aku benar2 kagum dgn kemampuan wanita,& aku sedar yg lelaki tidaklah sekuat itu.
Drp;
WanLau
ps:jgn lupa haa...DVD?sepertimana yg tlh ko janjikan.

Icky said...

Hahah, feminist? Bagus
Aku tak percaya pada konsep feminism, kerna aku juga takpercaya pada konsep masculine

fireangel said...

oho..mmg diakui mulut kau lancang! hahaha..sbb aku dah kenal ko maka xde la rasa cam nk kasi pelekuk atas dahi bila ko mengata aku dgn sesungguhnya, sbb aku pon bleh mengata ko dgn sepenuh hati.

tapi en.azam, sy tetap katakan perempuan itu perempuan, lelaki ttp lelaki, tiada neuter ya. ada sbb kenapa ppuan hasil dr rusuk lelaki,kenapa lafaz cerai pada lelaki, dan kenapa ppuan boleh mengandung. hahaha... Jadi, cr treat mesti la berbeza. Jadi azam, mulai hari ini, sila bersopan dengan aku sebagaimana a gentleman treats a lady.MWAHAHAHHA

Azzam?? said...

wan lau: lelaki dan pompuan sama kuat dowhh...

icky: abistu... apa yg ko percaya?

farah: kita serupa... sama sahaja.. *sings* hahahahha

Icky said...

aku percaya setiap manusia berbezabeza, maka layanan itu haruslah mengikuti seseorang itu
Tambahan lagi, skarang ni ramai la gender confusion dimana laki nak ada hak cam pompuan dan pompuan nak hak cam laki hohohohohohohohohohho~~~

Icky said...

aku percaya setiap manusia berbezabeza, maka layanan itu haruslah mengikuti seseorang itu
Tambahan lagi, skarang ni ramai la gender confusion dimana laki nak ada hak cam pompuan dan pompuan nak hak cam laki hohohohohohohohohohho~~~

syzn n her fragile heart said...

LOL this entry made my day. tq :D