Thursday, 1 April 2010

Soundtrack hidup...

lately hidup aku macam sentiasa diiringi music. macam setiap action and setiap kejadian ada background music yg mengisi ruang antara. mungkin sebab tu lah previous posts aku semuanya music dan disertakan dengan lyric. bagi aku... music itu sedap bila ianya berjaya lekat dikepala otak kita.. tetapi ianya akan jadi music yang hebat bila lirik-liriknya memberi MAKNA.. MEAAAANING! bukannya "i wanna i wanna i wanna touch you... you wanna touch me too." jerr..

a catchy music yang melekat dalam kepala otak kita tak semestinya hebat, bagi aku lah.. bagilah lagu ram mah ra ma mah ga ga oh la la ker... ela ela eyy eyy ker... imma be imma be imma be ker... semua benda tu bleh melekat... tapi ianya takde guna sebab ianya tiada makna. some might argue that bila lagu macam tu... we're free to put in our own meaning to it.. contoh terbayeek would be sigur ros laa... in most of their song, they're not using any real language pun! dulu2 at first.. aku ingat the songs were in icelandic... sebab diorang dari iceland.. tapi later baru aku tau yg ianya merupakan nonsense speaking and some claim that ianya adalah language tersendiri.. ya, aku suka sigur ros... dan aku juga apply my own meaning to the music.. tapi aku tak rasa benda yang sama boleh di apply kepada lagu lagu pop yang aku mention before this.. kenapa? sebab aku rasa lagu tu memang ditulis untuk tujuan utama menggoyang pinggul.. layan ringan2 macam makan potato chips jerr.. it's not meant to be enjoyed like your rib-eye steak atau ketam masak cili.

music ni... bagi aku.. macam kuah laaa kepada laksa.. even if lagu tu takde lyric.. ianya boleh compliment a certain situation or keadaan. music standalone yg bermakna juga boleh meng compliment sesuatu keadaan juga. ianya macam ni lah... music yg berlirik.. sesuai mengiringi keadaan yang tak punya dialog.. music tak berlirik sesuai dengan kejadian yang berdialogue dan juga tanpa dialogue. kita semua tahu.. music mampu meng invoke emotion. seperti scene2 gempak dalam movie juga, tanpa music latar.. ianya takkan se mengancam yang kita tengok kat wayang itu ari. scene final battle darth maul, qui qon ngan kenobi dalam star wars takkan segempak itu nampa lagu "the duel of fate" yg berkumandang dibelakang tu. cerita house takkan mantap tanpa lagu2 pelengkap yang selalu menjadi penyudah sesetengah episode.. damn, aku suka hugh laurie(house m.d.), lepas ni nak download soundtrack ah!

eh jap.. before aku blah.. *fingers crossed, i can see the pattern of background music dalam hidup aku macam dah start berubah sket.. lets hope this change is for the better.. and lets hope for the best (tho i know hope is a dangerous two-edged knife 'game' to play) =)

6 comments:

hana_lalalala said...

LOL!!! "i wanna i wanna i wanna touch you... you wanna touch me too."

sooo funny.


"i can see the pattern of background music dalam hidup aku macam dah start berubah sket".

cool.... jeng jeng jeng and i want to know why it changes. hehe

You Promise Me Ai said...

hoping its for the best!

Azzam?? said...

hana: it changes because things change.. =D

sora: hoping for the best too.. it has been too long already i've been living for myself. it'd be nice to be giving my all for someone once again.. =)

luna_e said...

setuju...i do appreciate music...but not really do to lyric..kurang penghayatan sangat kat lirik...

Azzam?? said...

for me lirik laaa penting... then again people are different =)

Anonymous said...

order tramadol online overnight tramadol hcl nausea - good site buy tramadol