Friday, 20 June 2008

Analogi Hidup

Sejak dari hari kita dilahirkan.. kita telah diajar untuk berdiri. bermula dengan tubuh kecil mengheret diri di atas lantai, menuju sesuatu, mengejar destinasi. Semakin hari kita dianugerahkan kudrat untuk mula mengangkat diri dari lantai. Kaki mula punyai kuasa untuk menolak badan ke atas dan mula berdiri. Walau pun dengan bantuan tangan ibunda, lutut masih terketar-ketar.. menahan.. dan mencuba untuk berdiri seperti semua orang. Dan seiya dengan hari-hari kita berlajar bertutur dan berkata-kata.. kita pun mula berjalan, berlari dan seterusnya melompat-lompat riang. Itulah norma kita, manusia. Perlahan-lahan, kita akan dapat mempelajari sesuatu.. Setiap kali kita jatuh, pantas, bangun semula dan teruskan berlari. Tetapi, kadang-kadang bila kita terjatuh.. kita memilih untuk sengaja tidak bangun. Duduk bersandar kepenatan dengan segala perit jerih yang dunia campak ke riba kita. Kadang-kadang.. larian kita memang berarah tetapi benda yang dikejar bagaikan mempersendakan kita. Nampak macam dekat, semakin kita berhempas-pulas semakin jauh ianya kelihatan. Laksana seekor kucing yang mengejar ekornya sendiri. Kita akan terasa bodoh, terasa bagaikan permainan ni tiada arah tujunya. Kita perlu belajar menerima hakikat, kadangkala kita tak mungkin mempoerolehi segala-galanya. Untuk si kucing yang mengejar ekornya, tiga pilihan yang ada untuk dipilih.. Teruskan dengan permainan bodoh tersebut, terima hakikat yang ekor itu memang bukan untuk dikejar atau potong sahaja ekor itu.. buang dan tak perlu kejar2 lagi.. =D

12 comments:

Heiso said...

errr..

hana_lalalala said...

hmmm...

true... sometimes when we fall, we give lots of crap excuses not to rise again.

the truth is, u can do it, if u really want to. kan?

Azzam?? said...

ain: err je???

hana: hana.. u weren't paying attention to the cat analogy is it?? xD

hana_lalalala said...

well your cat analogy tu takleh la azam guna for manusia.

we have to kejar cita cita la azam.

tak kan nak b lazy and biar je everything happen for u.

news flash. life is not that way. u want something, u go for it. u usaha. sometimes u wont get it terus. doesnt mean u have to biarkan dia and give. u have to try and try again.

cat n ekor tu xleh. tu mmg stupid. its like u nak jilat belly button. dah memang tak boleh kan? y bother?

:p

if there's a will, there will always b a way. org malas je give up easily.

:p

and what are u trying to say? relationship ke career? kalau relationship, fine. mmg kena terima kenyataan ekor tak boleh kejar. kalau career, u have to keep trying until u succeed.

thats my point of view. no hard feeling mate. u know i still sayag without the 'n' u *wink*

Azzam?? said...

career takde masalah beb.. mana ada kejar ekor xD im on an escalator skarang.. nanti nak naik lift plak~! woot woot~!!

hana_lalalala said...

hahahah
oh yeah. i pun. naik lift yg Roald Dahl's Charlie and the great Glass elevator!! soaring high sampai universe!!!!

weeeeeeeeeeeeeeeeee

nak tak azam? kita naik the great glass elevator one day!

hhihhihi

Heiso said...

ok.. from a cat chasing its own tail u guys can go to roald dahl's elevator? my..my..
p/s: tho i think the cat analogy(?)is very much the same with a 'MIRAGE' that we get in the desert. it looks like we can almost grasp it but...

Azzam?? said...

hana: yup der(removed the 'a', of course nanti kita pergi naik ye?? xD. one problem, i dont even know where are those lifts at.. =p hahahahahha

ain: something similar.. so the challenge is to determine whether 'the thing' is a mirage or tail or not.. i think, here is where friends come in.. xD

hana_lalalala said...

now u remove the 'a' plak from the word dear. ok fine! i'll remove all the 'e' from the word sweetheart so jadi ni -----> swthart... hahha...

hana_lalalala said...

remove word verification. tolong laaaaaaaaaaaaaaaaaa

tak friendly langsung

H&F said...

Hey Chubby! I really don't get this whole cat,tails and elevator thing. I'm having my Jessica moment right now. Haha=)

hana_lalalala said...

chubby?

hahahahaha