Friday, 25 December 2009

Kalau bukan kau.. aku..


Entah kenapa.. lately aku rasa cam nak share bout movies yang aku suka ngan korang semua. i'm not into rating movies or anything... just nak share benda2 yang i like.. so, kali ni.. another 'must watch' movie would be Battle Royale, movie jepun yang keluar back in 2000.. cerita ni aku tengok dengan kawan2 aku kat hostel, waktu i was still in college.. memang jadi kegilaan kitaorang lah.. (it was thaaaat long ago huh? =p)

cerita ni took another angle in the modern world.. that the world went through a great depression laa.. banyak orang jobless.. inflation.. and the youth went out of control.. so nak curb gejala ni.. kerajaan jepun(dalam cerita tu) luluskan akta battle royale ni.. problem classes were identified and bebudak tu semua were gassed and transported to an island.. semua student2 tu kena fight among themselves sampai tinggal sorang jer and collared with explosive supaya takde yg lari.. and not just that.. tgk video ni for the rules (video rules dia agak sengal dan ironically kelakar)



notice tak... cikgu diorang tu?? yeah.. u guys tak salah. mamat tu laaa pakcik dalam Istana Takeshi tu... boss besar.. owhh btw.. amaran... cerita ni penuh ngan violence.. like seriously violent. imagine, perempuan jepun kawaii comel cun... kejar and bunuh2 orang ngan sabit dengan uniform skolah.. hehehehe... well cerita ni takde laa empty and mindless sangat... banyak gak laa isu2 yg diorang sentuh among the students.. cara diorang cope dengan that reality.. 42 students semua... tgk lah bagaimana each and everyone reacted.. kalo tak dapat cari sendiri cerita ni.. datang kat aku... aku pass dalam thumbdrive... =D

over here... tribute tu awek kegemaran aku dalam movie ni... Mitsuko!! man... i wish i dated her!! =p



kepada yang tak tau... cerita ni was listed by tarantino as one of his favorite movies.. remember Kill Bill?? this is waaaayyyy better than that.. so... enjoy the movie!! =D (bagi hard core movies maybe dah tengok cerita ni already.. best kan? kan?? kan?? )

5 comments:

goinist said...

battle royal 2 tak boleh lawan yg 1st punya. but still interesting movies!

Azzam?? said...

notice i didnt mention at all pasal BR2?? sebab tu sampah... wahahhaha BR jerr terbayeekk... BR2 takde mitsuko!

Hafriz said...

Kou Shibasaki!!

Anonymous said...

Assalamualaikum,
Ye, masih ku ingat lg masa kita layan cite ni kat Kolej Cemara. Ada beberapa watak dlm cite ni yg kita samakan dgn diri masing2 & member2 lain. Mmg lazat & mantap konsep movie ni...aku sgt suka.
P.S: Burn cite ni dlm DVD aku eh, Thanks Bro.
Drp,
WanLau

white devil said...

yesss......citer ni mmg sadisss...tahap gaban...tp, mmg best. hahahaha