Friday, 26 December 2008

cinta dan secawan teh..

5 pagi.. seperti biasa.. secawan teh menjadi teman pembuka bicara. kamu.. kamu dan kamu... setuju kan kamu bila orang kata cinta itu buta? mesti sukar bagi orang yang 'celik' untuk bercinta bukan? beginilah hakikatnya kadang2.. mungkin bila kita pernah buta.. kita akan buka mata kita luas2 next time around. secara typical nya.. ramai beranggapan bahawa lelaki harus memenangi hati si gadis. si polan itulah yang akan membeli hadiah, mengusung si gadis ke hulu ke hilir.. bersusah payah itu dan ini.. atas nama cinta, rela kan berkorban jiwa dan raga. atas nama cinta, biarlah badan binasa asal si dia bahagia. berbaloikah itu semua wahai kawan2 ku? berbaloikah kamu menyiksa teman lelaki kamu sebegitu?

teman wanita yang baik bukanlah seperti sauh yang membelenggu leher si kekasih, rendering him static. extreme cases, drag si kekasih down and sink. cinta tak memberi kamu lesen untuk memiliki hamba abdi, pencacai atau kuli. kamu juga punya otak, kudrat, pemikiran sendiri, dan bukannya damsel in distress 24/7. jangan jadi lalang yang mengusutkan laman rumah nya. angin tolak timur.. timur lah.. angin tolak ke barat.. barat lah.. ketidaktetapan hati adalah racun yang paling bisa dalam membunuh cinta... semudah 1,2,3

semua wanita nak lelaki yang hebat.. tetapi ramai yang lupa, behind every great man, there's a great woman. kamu adalah variable penting dalam darjah kehebatan teman lelaki/pasangan/suami kamu. percayalah, kamu punya kuasa sehebat itu.. jangan abaikan tanggungjawab.. jadi jika si dia jatuh, sambutlah dia.. jika tangannya patah, jadilah balutan yang mengampuh lengannya. jika dia berderai... jadilah superglue that would keep his pieces together. if you want your knight in shining armour.. ingat laa.. the shining armour would need some polishing. if you are dating adam, can you say 'no' to the forbidden fruit? if you want your romeo, make sure you're willing to drink what's in the vial. mudah bukan? hirupan terakhir teh.. mungkin sekarang aku boleh pejamkan mata dan tidur..

Figura 1.1 cinta?
picture taken here

12 comments:

fireangel said...

sedey je bunyi..
well, that's the truth..gurls suka mengharapkan her 'knight in shining armour' to help them whenever they need it..n for some..mayb sbb nak spend masa dengan yang tersyg..n others mayb saja suka susahkan bf..
tp kan azam..bila gurls terlalu independent that makes the guy terlalu lepas tangan..n bila girls dah mula mengharapkan org lain itulah masanya relationship dah kureng..
presents..hmm...xdela suruh beli macam2..tp cuba igt..kalo birthday si BFs...gurls will do anythg to please them rite...tp ada gak yang mmg razor blade tu...no comment...dah nasib bang..nk wat camne...
conclusion...mana ade relationship yang senang..nak x nk...biasa2kan la beb...yang penting tolak ansur...

fara-fatihah said...

awwww so sweet:)

Atira. said...

love is so complicated.
it is shared by TWO person so its a two way thing.
you are correct,
girls cant always expect the guy to do everything, to keep the so-called love going.

we have our part of the share too.

:)

ah i want my boyfriend now.
lol.

hana_lalalala said...

love is hmmmm.....

love is hard to define because you cant see it. if u cant see it, how can u define it?

anyway, esok u pergi tak kenduri kawin ayie/yaya kat shah alam? im going. jom???

Azzam?? said...

fireangel: yeap... tolak dan ansur..
senang cakap.. susah nak buat =D

fara-fatihan: so sweet?? hmm... your bf a lucky guy then..

atira: hmm... your bf?? i didnt kidnap and lock your bf in the basement. i swear!! tak tipu!! =p

hana: kenduri kawen..? (insert emotional instability for not having a gf when his friends are all getting married)

tcer_mai said...

kata-kata tentang cinta dari perspektif lelaki... great.. now i get it.. thank you azzam..

Anonymous said...

Tahniah & selamat pengantin baru kpd yg berjaya mengharungi cabaran cinta hingga ke alam perkahwinan. Lps kahwin, perspektif & tanggapan cinta mmg berbeza. A new discovery, complicated, pengorbanan jd lbh bermakna & terjamin. Mmg sukar mencari seseorg yg cintakan diri kita yg sebenar, sanggup terima baik buruk perangai. Namun kesabaran&keikhlasan pasti menemukan jodoh anda. Good LUCK Azzam.
Drp:
Apek Keji.

byni said...

apek keji brkongsi pengalam.hehe

byni said...

apek keji brkongsi pengalaman..hehe

Azzam?? said...

mai: yeap.. perspective manusia berbeza-beza

apekkeji: ho ho ho.. pengalam nampak pakcik tua keji.. =p

byni: agak laa... cam weird dowhh...

Mc Izzy said...

wow! very inspirational. kamu mmg pejuang lelaki AZZAM. =)

Azzam?? said...

bagi aku perkataan male chauvinism adalah satu perkataan yg sexist. jika feminism dan keserataan hak adalah synonymous.. male chauvinism juga patut disertakan skali.. =D