Monday, 8 June 2009

semalam...

pagi semalam.. bangun awal.. Tun Mahathir nak datang campus.. sambutan besar besaran kaw2 dah dirancang.. bangun2 tido.. baru aku sedar.. seluar slack yang aku nak pakai ada dalam laundry basket. seluar-seluar lain pun ada dalam basket tu jugak... yang tinggal.. seluar slack aku yang koyak kat celah kangkang tu.. celaka! time tu jugak lah aku perasan... kemeja aku masih tak iron.. penangan melepak larut malam sampai lupa nak iron baju.. tgk jam.. pukul 7am.. sempat lagi ni.. aku keluarkan set menjahit.. dan start jahit seluar koyak tu... dah lama siot aku tak menjahit... last aku jahit time aku involved ngan musical theater dulu.. jahitkan costume one of the actor. dah settle.. aku nak iron.. petik switch dan masuk bilik kejap bukak mp3.. kena ada halwa telinga sket.. baru cam bersemangat.. lampu iron dah terpadam.. gosok punya gosok.. tak jugak hilang kedut.. pegang baju.. sejuk je.. rupa-rupanya main switch extension tak on... "kimak!". kena on balik dan biar seterika tu panas dan iron.. selesai!

dalam kereta.. tg drive.. phone berbunyi "azzam.. tolong bawak songkok satu.. penyambut tetamu yang pakai traditional costume tu takde songkok.. "cibaii.. aku dah nak sampai tol ni!!" "takde2... patah balik.. penting ni weihh!!"... aku pun u turn lah kat tol tu.. mulut dah sumpah menyumpah dah.. masuk rumah.. amik songkok dalam kotak.. keluar.. kucing aku yg 2 ekor tu dah balik.. mengiauuu ngiaauu.. lapar... "arrrghhh!!!!' time ni gak laaa korang nak ngiau2 ngan aku kan?? amik friskies.. kasi diorang makan.. blah.. gerak macam pelesit.. sampai campus.. lega! jumpa boss.. "azzam.. ko jaga kat atas ni.. jaga pintu worldwide.." so.. aku dengan ery pun tercongok laa kat depan pintu.. holding room VIPs.. senyuman plastic.. sambil membuka pintu dan tangan kanan mempersilakan.. sekali.. vip yang lalu tu siti (yee... siti nurhaliza).. dan mulalah terpekik-pekik student2 tu.. "siti ohh siti" dan time tu jugak lah aku kena jadi bodyguard.. tahan bebudak tongok dari menyerbu..

kemudian, tun lalu... aku hulur tangan.. salam disambut.. kejap dan kemas.. ini kali ke-3 aku salam ngan tun.. pertama waktu aku kecik2 dulu... time dia masih lagi PM.. kedua.. kat KL convention center waktu aku jadi volunteer untuk event IFTDO dan dia datang as former prime minister dan masih belum digelar tun.. dan semalam.. kali ketiga. aku tak suka politics.. aku tak suka politician.. aku benci fasad ahli2 politik... tapi tak mungkin aku boleh benci manusia di sebalik fasad itu. kita sama.. tun juga mungkin pernah lupa basuh baju... dia juga mungkin pernah jahit seluar koyaknya.. dia juga pernah iron bajunya juga.. dia juga mungkin pernah bagi kucingnya makan.. dia juga mungkin pernah disuruh ke sana kemari oleh bosnya juga.. mungkin dah terlalu banyak senyuman plastic yang dia pernah pamerkan.. mungkin juga.. sebab aku kau.. kita semua manusia..

12 comments:

Azie Nazri said...

SITI!!!!

Azzam?? said...

haaaaaaa... ni laa one of the student yg nak serbu tu.. terpekik terlolong.. xD

Anonymous said...

apekah YM ko zam?

Azzam?? said...

apakah kamu?

fxy said...

p/s: tun takde kucing lah

Azzam?? said...

ko sure ke fiq? dulu muda2 tun ada bela kucing laaa... aku tau!!

Anonymous said...

"apakah kamu?"
it's me bro..member of 'lilost'.

hana_lalalala said...

ye azzam. we are humans. i pun pernah lupa gosok baju.

:p

Azzam?? said...

mana ada.. hana.. u bukan human... u robot mistress!! wahahahah xD

* p l i n k ! said...

Aku pun pernah tak gosok baju kerja sebab lambat. Pastu cover pakai coat.

Stokin tak kering, cover pakai stokin kaler warna warni.

Seluar jahitan hujung kaki terbukak, aku stapler je Azam..

Fabreeze jadi teman sejati, sembur sembur hilang bau...

Tapi muka kena yakin...

Azzam?? said...

owwhhh aku lebih rela jahit suar koyak dari baju yg dicover oleh febreeze.. =D

* p l i n k ! said...

Ek eleh.. Kerek la lu brader... Tak mau febreeze kunun.. Sudah la.

Heheheh...

Febreeze tu sekali je dalam 3 bulan pernah guna. Selalunya time bangun lambat sebab malam sebelumnya tido lambat main PS2.