Sunday, 10 January 2010

Maksud tersirat...



demi alam yg luas, bebaskan beta lepas!
agar cinta abadi, dapat ku nikmati

memang cinta itu buta tak mengenal sgalanya
namun beta tak berdaya
hanya aku berserah

oh tuhan yg berkuasa!!

li
hatlah aku kecewa.
demi alam yg luas, bebaskan beta lepas!
tapi kini ku rela walau d lamun asmara
hanya ku bawa berdiam
segala rindu dendam
oh tuhan yg berkuasa! sampaikanlah maksud Beta
demi alam yg luas, bebaskan beta lepas
agar cinta abadi dapatlah ku Nikmati.


i cant help it... lagu mendiang r. azmi masih lagi terngiang-ngiang dalam kepala otak aku... dan setelah aku mendengar versi nafas baru dari monoloque.. semakin lagu tu berputar putar di telinga aku... dalam liriknya... mendiang r. azmi menggunakan dua kata ganti diri... 'aku' dan 'beta'.. penggunaan 'aku' mungkin pilihan dia untuk 'berbicara' dengan yg maha kuasa.. "oh tuhan yang kuasa.. lihatlah aku kecewa". yang aku tak dapat decipher tu kenapa dia memilih beta untuk kata ganti diri?? adakah lagu ini benar mengenai cinta teruna dan dara? atau adakah ianya sedang meng analogy kan sesuatu? tapi apa2 pun.. music itu terserah kepada point of view yang kita pilih.. our schemata.. kita nye pendapat dan association kita dengan perkataan perkataan yang tertera di situ..

okay.. biar aku bagi satu contoh case study yang menarik... lagu rihanna, umberella.. ramai mungkin berpendapat bahawa lagu ini mengenai seorang pop artis yg dah naik dan tetap sayang kawan2.. bagi aku it's more than that.. jap aku cari lyric dia...

You have my heart
And we'll never be worlds apart
Cause in the dark
You can't see shiny cars
And that's when you need me there
With you I'll always share
Because

When the sun shines, we'll shine together
Told you I'll be here forever
Said I'll always be a friend
Took an oath, I'ma stick it out till the end

These fancy things, will never come in between
You're part of my entity, here for infinity
When the war has took it's part
When the world has dealt it's cards
If the hand is hard, together we'll mend your heart
Because

You can run into my arms
It's okay don't be alarmed
Come here to me
There's no distance in between our love
So go on and let the rain pour
I'll be all you need and more
It's raining
Ooh baby it's raining
Baby come here to me
Come here to me
It's raining
Ooh baby it's raining

You can always come here to me
Come here to me
It's pouring rain
It's pouring rain
Come here to me
Come here to me

okay... amcam? aku dah buang kan part2 cheesy dia.. okay.. cuba bayangkan kalo lagu ini dinyanyi oleh the devil himself?? hahahaha im not fooling around.. kenapa aku cakap camtu?? notice tak penggunaan ayatnya yg lebih luar biasa seperti "cause in the dark", "took an oath", "you can come into my arm, it's okay dont be alarmed", "you're part of my entity, from here to eternity", "when the war has took it's part".... semua phrases2 ni boleh direlate kan dengan satanic worshiping... hahahaha

lagu ini bagaikan panggilan the devil.. kepada semua follower2 dia... how they can be under his umbrella.. part of his entity from here to eternity yada yada.. kat hujung tu kan dia panggil panggil and seru ko soh datang kat dia... "come here to me... come here to me..."scary sial!! hahahahahaha supernatural(the tv series) patut ada satu episode pasal benda ni dow... aku rasa laaa kan... mesti penulis lagu ni dapat vision macam isaac mendez dalam heroes season 1 tu and start writing this song =p

Figura 1.1 ohhh... umbrella.. come under me puny humans... my minions!! from here to eternity you'll be enslaved!! =D

benda ni memang ada di sentuh oleh orang lain... tapi aku nak share gak ngan korang2 yg tak tau kat sini... ada possibility gak yang lagu ni was written by illuminatis.. kalo ikut conspiracy2 theorist.. idols memang salah satu cara mereka mengawal dunia ini from the shadow.. nak mengetatkan lagi arguments aku... sila tengok balik video rihanna... ada satu part ni... dia menari dalam a triangle.. something like a steel piramid... hu hu hu... logo illuminati kan triangle dengan mata kat tgh tu... sah laa then?? =D

well.. in short... kita bleh tafsir lagu.. puisi.. poem.. analogy.. dan apa2 pun dengan pelbagai perspective.. often heavily based on your schemata or your own background knowledge.. but then again.. the eye sees want you want to see (in this case the brain think what you want to think).. we're all different... bottom line.. jangan biar diri di brainwash sampai hilang identity.. =D

p/s walaupun monoloque ada dalam post ini.. aku yakin dia bukan illuminati... begitu juga dengan mendiang r. azmi =p

4 comments:

Anonymous said...

allahyarham R.Azmi laaa...
dia kan Islam.
mendiang Bruce Lee atau mendiang MGR boleh laaa

hana_lalalala said...

i love reading about the illuminati. dan brown got me started on that!

hey, yg aladdin tu, hahaha funny la u... nanti i check dlm dvd dia ok?

Azzam?? said...

ohhh... pardon my malay..

ceyy... konon abis mat salleh laa.. nak buat camne BM aku dulu time SPM dapat 4 hahahahaha

Anonymous said...

I like use viagra, but this no good in my life, so viagra no good.