Tuesday, 19 January 2010

Mari menulis karangan.. bersama en. azam

seperti yang semua orang tahu... karangan pasti ada introduction... kemudian body dan kemudian closing paragraph. introductory paragraph memang harus lah kita masuk secara subtle... jangan tiba2 out of nowhere campak thesis statement kat orang. macam nak bercinta jugak lah... tak nye out of nowhere ko pergi kat this one girl and cakap ko cinta dia.. terus bleh jadi.. well.. kadang2 ada jadi gak.. tapi tu ikut nasib arr.. nak lebih afdal... thesis statement tu haruslah disertakan dengan plan of development... yakni main ideas anda tentang how it should be.. dan bentangan itu haruslah ada direction. kira cam u define laaa the relationship.. is this going somewhere... is it for just tonight.. or is this something bleh bawak ke jinjang pelamin...

body paragraph plak.. senang.. setiap body paragraph tu.. errr... eh body yg dimaksudkan di sini... walau kita relate kan kepada relationship bukan bermaksud anda perlu stare at her/his body ye?? a good body paragraph perlu disertakan dengan topic sentence.. time anniversary.. bagaimanakah harus anda bertindak... time birthday... time jumpa kawan2 si dia.. kira anda perlu tau terlebih dahulu.. bagaimana anda akan meng handle situation tersebut. lepas state the topic sentence... curahlah segala jiwa dan raga.. atau dalam context kita.. curahkanlah segala idea.. arguements.. point of views dan rasa anda melalui mata pena. pastikan jiwa anda di situ dan anda memang benar tahu dan menyukai topic yang anda bincangkan. kalau yang ditulis tu isu2 yang kamu sendiri jelak, pasti kita akan menghasilkan penulisan yang agak dry... basahkan nya! hahahahha =p

Closure plak... sejauh mana kita dah bincangkan sesuatu isu.. closure itu harusla memadai dengan semua isi2 yang dibincangkan dan disesuaikan dengan apa yang terlah kita argue dan bentangkan. kalo dalan relationship.. korang bercinta 3bulan jer... closure nya tak susah sangat... kalo bercinta 3 tahun.. haruslah ada penutupan yang sesuai... kalo cinta sampai anak dua orang... haruslah bincang selengkapnya proses penceraian... kalo cinta sampai pasangan nak hembuskan nafas terakhir di hari tua... doakanlah dia sepenuh jiwa dan raga. kesesuai closure juga harus diambil kira... seandainya kita lantang menyangkal sesuatu isu.. jangan pula tiba2 lemah dihujungnya... terbitkan persoalan kepada si pembaca.. cetuskan perubahan di dalam hidup mereka.. kalau dalam relationship.. sekiranya pasangan anda jenis kelingi (clingy) bunuh semua rasa, setiap inci sampai dia boleh berdiri sendiri.. kalo dia jenis independent.. sila lepaskan dia macam merpati..

maka.. kepada anak2 semua di sana.. dengan ilmu yang disampaikan di sini... saya harap kamu semua akan lebih arif dalam meng handle penulisan. karang lah cerita cerita anda... nanti suatu hari boleh kita bercerita bersama-sama.. =)

9 comments:

fxy said...

peh, kalau dlm kelas awal2 cerita camni mesti dpt a esei aku

Azzam?? said...

hahhaha... banyak laa kau fix..

Precious said...

Uik? Paham x paham jer ...

Anonymous said...

suttle?

Azzam?? said...

alahaii... malas betul nak baiki typo... *sattel

hahahahahaha

ok ok *subtle

Lein Nazir said...

motif???

Azzam?? said...

tiada motif

mastermind9091 said...

nape kat skolah rendah aq x de???????

Icky said...

Sekarang, saya sudah tahu menulis sebuah karangan yang lengkap. Terima kasih Azamat!