Friday, 6 February 2009

Music Kita: Lengkap semula by Butterfingers

Lengkap semula by Butterfingers

Akan kubina sebuah jambatan emas
demi menghubungkan aku dengan-Nya
akan ku reka mesin merentas masa
supaya dapat bersama-Nya setiap masa dan ketika

Akan ku rakamkan semua saat indah
bersama-Nya ke dalam sebuah pita video
akan ku lakarkan sebuah lukisan
untuk menggambarkan keagungan-Nya

Diri ini lengkap semula
bila bersama dengan-Nya
denganNya rasa cukup gembira
tak mungkin ada selain-Nya

Akan ku ciptakan sebuah kapal angkasa
untuk ku pergi ke sana bersama-samaNya
akan ku bina istana semegah Taj Mahal
sebagai tanda kasih sayangku
yang kekal abadi

Diri ini lengkap semula
bila bersama dengan-Nya
denganNya rasa cukup gembira
tak mungkin ada selain-Nya

Sekarang semuanya lengkap

yeaapp.. mmg obvious aku adalah fan butters.. tapi there's something special and different about this song lah.. sejak i got my hands on the Kembali album.. lagu ni grows into me. yeah.. lagu ni dah lama dah keluar.. saje je nak share ngan korang.

musically, diorang cuba sampaikan bunyian ala2 'padang pasir' dengan riff gitar sentuhan mediterranean gitu. bagi yang tak pasti bunyi mediterranean tu camne... try listening to Malakian's (SOAD) riffing.. camtu laa.. intro lagu ni pun sangat best.. ala2 radiohead sket tapi different la.. and something notable ialah camne the rest of the band masuk dengan cue drum role tu.. nice! orang kata cun cun la... another interesting touch would be second verse yang diorang insert some effect/sampling kat blakang tu. first time dengar macam tak kena.. second time cam best giler laa plak..

walau camne pun... bagi aku strength lagu ini adalah lirik dia. seperti biasa.. aku dah muak dengan tema2 cinta biasa yang direct. aku rindu kamu.. kamu rindu aku.. aku sayang kamu.. kamu sayang aku. so, bila butters buat lirik cinta kepada Nya, aku cam wooo.... serious babe?? kepada yang tak biasa dengan konsep Nya, ia merupakan pronoun(kata ganti diri) untuk tuhan. kalo kita tak capital letters kan 'N' tu.. lagu ini could sound like just a normal love song. tapi with just that small changes, lagu ni berubah.. totally. imagery yang digunakan oleh diorang dalam lagu ni pun different.. macam "aku ku bina mesin merentas masa".. "akan ku cipta kapal angkasa".. unik.. sangat unik..

bagi aku "Lengkap semula" merupakan antara strength album kembali yang bleh dikatakan sehebat album transcendence diorang yang berdimensikan bahasa melayu/malaysia. kekuatan diorang, bagi aku, adalah penulisan lirik diorang yang sangat witty, critical dan different. banyak reference pada malay proverb, culture di malaysia dan keadaan semasa yang jujur. dan jujur jugak aku cakap.. banyak band2 malaysia yang lain perlu meneroka penulisan lirik yang lebih creative. jangan asyik nak aku cinta kau.. kau cinta aku je... xD

12 comments:

husni said...

*"Lengkap semula"

Hanna J. Potter said...

...best kah lagu ini? saya tak reti menghayati. tau dgr saja. best nye di mana, tidak. sorry. nice blog header btw. heh.

Azzam?? said...

thanks.. shot the header somewhere in ampang. about the music.. you cant please everybody.. xD

panggil aku sheh said...

yeah.. pencinta muzik kt m'sia ni sume wt lyric yg same.. obviously, u dont lie! haih =_='

btw, butterfingers mmg simbolik kn.
layan MUSE too k!! hehe

Azzam?? said...

muse..?? saya cuma layan mereka 5 tahun yang lalu sahaja...

panggil aku sheh said...

oitt.. dont play2 with muse
menghina i tu namenye
boikot2!

Azzam?? said...

hahahaha... i was their fan lah.. cuma lately lagu diorang terlalu commercial sket.. not that they're not good.. just not my cup of tea.. butterflies & hurricane je laa kot yg i suka kalo album baru2 ni.. =D

panggil aku sheh said...

butterflies & hurricanes dlm album baru2 ni???
are you kidding me?//
that was 7 years ago
lgu tu dlm absolution nyer lar~
haih =.='

Azzam?? said...

7 eh?? now dah rasa tua dah... hahahahahahah

Mc Izzy said...

eh.aq pegi tgk show butter kat IB aritu...sedap2....mmg lengakp semula idup aq

Azzam?? said...

hu hu hu...
aku tak pergi.. tiket dah habis..
T_T
moral... jangan beli tiket gig besar at the door dah..

Anonymous said...

aku fanbutter tapi lagu ni ciplak lagu rolling stone...