Friday, 13 March 2009

kau nak tahu apa itu cinta?

siapa kata bila kita bercinta kita hanya nampak yang indah2 sahaja?? kalau semua benda yang kamu nampak tentang dia semuanya bunga-bunga dan warna warni, kamu sebenarnya masih lagi angau.. infatuation bilang mat salleh.. saat dan ketika itu.. apa yang kamu rasakan bukanlah cinta.. tapi ilusi cinta yang disuap2 oleh imej2 cerita cinta di TV dan movie.. tak mustahil juga fantasi kamu ketika membaca novel2 romantis.

realitinya cinta dan seks tidaklah seperti apa yang dipamerkan dalam wayang gambar. jauh sama sekali. mana ada orang bikini wax tiap2 hari weiii.. di ranjang kamu takde tukar2 angle camera lah... hahahah ok ok.. enough.. realitinya cinta adalah dua insan yang memilih untuk bersikap positif antara satu sama lain, berkongsi suka duka dan menerima baik buruk masing2. kamu bilang kamu cintakan dia, tapi pernahkah kamu lihat dia break down dan lemah selemahnya. jika kamu cintakan dia, pujuklah dia.. usapkan air matanya dan zahirkan kembali senyuman di wajahnya.

kamu katakan dialah satu-satunya cintamu tetapi pernahkah kamu melihat dia tanpa sebarang makeup, baru bangun tido, rambut tahap masyaallah langsuir abis.. dan kamu mampu berkata "wah.. comel lah awak hari ini.." bergurau senda.. gembira. kamu setuju dialah cinta tetapi pernahkah kamu melihat dia melakukan perkara yang paling bodoh di dunia.. tetapi tidak sekali kau cerca kesilapannya lalu memberitahunya bagaimana melakukannya dengan betul. kamu yakin dialah cintamu tetapi pernahkah kau lihat dia dalam kesesatan dan hilang arah tuju. jika itu cinta maka hulurkanlah tanganmu dan bawa dia berjalan bersama mu.. sesat jugak pun.. biarlah bersama.

jika benar ianya cinta.. jangan hilangkan perkataan 'kita' di antara kamu berdua.. nescaya hingga ke hari tua nanti.. kamu masih tersenyum bahagia. cinta bukanlah kegilaan.. kegilaan cinta yang terlampau adalah sama seperti suicide bombers.. extremist. cinta bukan hanya sementara.. lafazkan hanya bila kau maksudkan dan kau bercadang untuk kotakan. harga cinta tak semurah kata2. cinta tidak buta, hanya manusia sahaja yang membuta tuli.. cinta itu adalah dia.. dan dia itu adalah kamu juga.. =D

p/s:- kalo ko tak setuju dengan aku.. then apa itu cinta pada kamu??

17 comments:

Anonymous said...

SETUJU bangat.Bagi aku entry ko yg ni bunyi agak perfect.Aku rasa 'Cinta' perlukan ruang utk terus mengenali&menerima 'Cinta' seadanya selama mana cinta itu patut dipertahankan&berbaloi utk diperjuangkan,sbb there are tendency bg 'sempurna'='bosan'.Aku wajib mempertahan+memelihara+menyemarakkan 'Cintaku' krn ia adalah matlamat+rumahtangga+kehidupanku.Aku suka part ko explain ttg penerimaan 'baik&buruk' dlm 'Cinta',krn itulah hakikatnya.
'Kebenaran itu pahit'-terlalu kritikal dlm pemikiran boleh menyebabkan anda sukar menerima hakikat.Cthnya,klau dah sukar nak berhibur semasa menonton sesebuah film krn terlalu pandai@mahir@bijak@pintar sgt dlm bidang@aspek tertentu sehingga menutup ruang@perspektif@perasaan kita bg memenuhi matlamat asal iaitu utk berhibur.
As a conclusion,enjoy while U can.

z a w a n i b a d r i said...

i like your way of defining love :)
quite surprising it comes from a man ;)if u don't mind, can i keep it as my personal reference?

hana_lalalala said...

i agree. the word 'we' and 'togetherness' sgt penting in a relationship. tak kira what relationship. husband n wife, mom and daughter, etc etc

fara-fatihah said...

this entry does not sounds corny at all. straight and very sharp. kudos!
'jika benar ianya cinta.. jangan hilangkan perkataan 'kita' di antara kamu berdua.. nescaya hingga ke hari tua nanti.. kamu masih tersenyum bahagia'--->pinjam lagi! hihi

Azzam?? said...

hahahah.. sila-silalah... i tulis ni pun sbb as a reminder to myself gak.. and to someone yang still skeptical about love..

Anonymous said...

'Kita'??? Hahahah...klau tgh sayang 'kita' bahagia,klau dah start benci@menyampah 'kita' merana.'Togetherness'=Hidup mati bersama...U jump I jump???
Utkmu Azzam:sblm 'together' ko perlu 'to get her' dulu.
Kagum nya...seorang lelaki macho bleh define ttg 'cinta'...Mak Nyah pun bleh explain 'cinta'...klau Org Utan bleh berbicara pun bleh cakap pasal 'cinta'. BEST nye topik nih,Thanks Azzam.

Azzam?? said...

hahahahah... yup sesape pun bleh cakap pasal cinta.. sebab ianya sangat universal.. sebab tu aku open untuk orang lain bgtau aku apa itu cinta diorang.. mungkin seekor ayam akan tulis disini anonymously tentang apa itu cinta buatnya =D

regarding 'to get her' tu.. aku tak cakap pun aku nak bercinta.. aku pernah bercinta... aku pernah saksikan kegilaan cinta. fyi.. dalam hospital bahagia tjg rambutan, dalam 60% daripada penduduknya adalah orang gila akibat frust cinta (kawan aku kerja situ!) aku mungkin sukakan seseorang.. tapi itu bukan cinta.. better be careful than be sorry. aku taknak confusekan diri aku dengan expectation cinta wayang, cinta sbb terpaksa, dan kegilaan-kegilaan cinta dengan cinta yang sejati. aku taknak join the casualties..

Azzam?? said...

owwhhh kepada cik anonymous (i can tell u're a girl) kamu bilang "klau dah start benci@menyampah 'kita' merana"

adakah kamu gagal membaca ni? "realitinya cinta adalah dua insan yang memilih untuk bersikap positif antara satu sama lain, berkongsi suka duka dan menerima baik buruk masing2."

kamu atau pasangan kamu MEMILIH untuk benci/menyampah. maka hancurlah cinta tu. simple.. kan?

Anonymous said...

Girl?hahahah...Your right,I'm your 'mak cik'.Azzam takut bercinta???Pengecut punya jantan!Ko yg gagal bersikap&berfikir secara positif. FYI,'mak cik' dah pernah gagal bercinta,banyak kali 'mak cik' gagal...tp 'mak cik' X gila pun. FYI lg, 'mak cik' dah berumahtangga', Alhamdulillah, syukurlah stlh 'mak cik' X berputus asa...gambate Azzam.

Azzam?? said...

alhamdulillah.. =) dah jodohnya kamu di situ.. bukan gagal berfikiran positive atau mudah putus asa.. cuma pintu hati ini tak terbuka untuk mencintai orang lain lagi.. kalau nak disimpulkan apa itu sayang.. ianya boleh lah di compare kan dengan effort yang diletakkan untuk memenangi si dia.. kesimpulan.. tiada gadis yang mampu buat saya rasa berbaloi menyayanginya.. maka, tiadalah cinta untuk saya setakat ini.. errrmm... jap.. i'd be lying.. mungkin ada.. tengok lah how deep the rabbit hole goes.. =D

syzn n her fragile heart said...

hmmm~

i am still skeptical about love too.

syzn n her fragile heart said...

but still holding on =)

Heiso said...

Oh please, azzam.. cinta.. cinta.. cinta..

NEXT!!!

Azzam?? said...

well, ironically.. topic pasal cinta ni gak laa yg got u commenting.. xD hahahaha

Heiso said...

The reason is.. (why do I feel like i have to explain myself?) I'm bored already with all this love crap. I thought this is supposed to be 'Utopia'? Not some kind of emo-mushy-bring myself down-over-and-over-again site??? =p Come on Azzam.. You're better than that. I'm depressed. Cheer me up with lively entries will ya?

Azzam?? said...

there you go... =D happy2 trips.. and fun fun stuffs!! wish u were there.. hahahah

Anonymous said...

http://ww.rpinternational.org/home/tramadolonline/#2 buy tramadol no rx - tramadol dose vet